Делото "Белнейски" отива в Страсбург

Делото "Белнейски" отива в Страсбург | StandartNews.com

Фани и Стоимен още чакат възмездие и за втория изверг

8 г. след зверското убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски съдебната сага приключи окончателно. Поне в България. Преди ден Върховният касационен съд (ВКС) реши, че е безспорно доказано, че Лазар Колев е убил двете момичета, след което е изхвърлил телата им в местността Грамадите край Брацигово и Пещера. Топмагистратите приеха доводите на първите две инстанции, че за извършеното деяние Колев следва да лежи до живот в затвора, без да има право на замяна. Лазар бе осъден да плати и 400 хиляди лева кръвнина на Фани и Стоимен Белнейски.

Голяма съдебна грешка. Така адвокатите Марин и Димитър Марковски окачествиха решението на магистратите пред в. "Пазарджишка Марица". Двамата са категорични, че борбата им за оневиняването на Колев няма да спре дотук. Марин Марковски обясни, че има юридическа възможност доживотната присъда да се оспори пред съда в Страсбург, който има практика да се произнася по такива казуси. "Надяваме се, че там справедливостта ще възтържествува", каза Марковски. Той обясни, че очаква магистратите в Страсбург да се произнесат по-бързо по жалбата на Лазар, защото се касае за доживотна присъда без право на замяна.

Делото не е приключило и за родителите Фани и Стоимен Белнейски. "Всеки получава своето. Рано или късно нищо не остава скрито-покрито. Вярвам, че ще се стигне и до другите замесени в това престъпление, за да може паметта на децата ми да е чиста", каза вчера за "Стандарт" Фани. С мъжа й разчитат полиция и прокуратура да открият втория замесен в смъртта на децата. ДНК експертът Иван Иванов, чието заключение закова Колев като убиец на Белнейски, заяви в съдебна зала, че е открил генетичен материал от още един мъж в телата на сестрите, но

не успял да изолира годен ДНК профил

Именно това бе и причината семейство Белнейски да поиска отмяна на първата осъдителна присъда на Лазар и връщането на делото за ново разглеждане. За втори човек продължава да говори и следователят от Националната следствена служба Веселин Мартински. "Че го има не е тайна, то иначе нямаше да бъде образувано второ дело. Той не е участвал пряко в убийствата на двете момичета. Има отделно дело, което в момента е спряно, но независимо от това, не аз лично, колегите от полицията, продължават да работят. Делото не е изоставено, да се чака да мине давностен срок, за да се прекрати", заяви пред "Стандарт" следователят Мартински.
Сестрите

са умрели в адски мъки

отсече в сряда Върховният касационен съд (ВКС). Според топмагистратите няма съмнение, че именно Колев е отнел живота на двете момичета. Те обаче не са починали бързо, каквото становище застъпи Апелативният съд в Пловдив. Експертизите са категорични, че има притискане на шията с ръце, многобройни удари в главата и тялото, асфикция с аспирирана кръв, притискане на лицето към земята - за Христина, преохлаждане и т.н., твърдят съдиите в мотивите си. Според тях, уврежданията и на двете момичета са причинени в продължителен времеви отрязък. Като Христина категорично е завлечена в местността Грамадите полужива и там доумъртвена, приема съдът.

Справедливостта победи, макар и късно

Колев е убил сестрите, за да прикрие изнасилването, казва следователят Веселин Мартински

- Г-н Мартински, Лазар Колев влиза в затвора. Чувствате ли удовлетворение?

- Няма как да не съм. Това е нeколкогодишен труд, който съм вложил по този случай. Макар и със закъснение, за мен справедливостта възтържествува. Просто Лазар Колев отиде на мястото си, за да не може да вреди повече. Единственото нещо, от което не съм доволен, е, че много се проточиха нещата, включително и в самото разследване. Че 8 г. този човек си е правил каквото си иска. Жалко е, че 8 г. обществото седи на тръни по този случай и се появиха какви ли не коментари. Като че ли хората не могат да повярват, че човек като него е извършил такова гнусно престъпление, а се надяват, че трябва да има шоу, че трябва да е високопоставена личност, богат бизнесмен. Търсят за всичко сензацията. Жалко за децата! Лош късмет, че са попаднали не там, където трябва и не когато трябва.

- Какъв е бил мотивът на Колев за убийството?

- Елементарен. Когато качва едното момиче, Колев остава с него в колата, започва да упражнява насилие спрямо него, после тръгва. Колата е в движение и момичето, ужасено, скача. При скока се наранява. Ясно му е, че ако остане живо, знае кой е. Колев вече е съден за изнасилване и знае, че сестрите ще запомнят номера на колата, цвета й, физиономията му и много лесно ще бъде разкрит. И предпочита да ги премахне, за да няма свидетели. Това е мотивът за убийството. А за него иначе е нормално - да използва насилие при секс. Той е първосигнална фигура. Рядко се срещат такива хора. Докато е бил в затвора, отказва всичко, макар че с работа е можел да си намали присъдата. Не може да си в ареста и единственото, което те интересува, е да имаш храна и кафе. Нищо да не те вълнува - новини, спорт, работа. Интересно е, че хората от семейството му са нормални.

- Оказван ли ви е натиск по това дело, г-н Мартински?

- Не, категорично. Общоизвестна тайна сред колеги, сред адвокати, а дори и сред подземния свят, е, че аз не съм човек, който взима подкупи. Затова знаят, че е безсмислено да ми предлагат. Знаят, че ако ми предложат, ще влошат положението на бандита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай