Събота,

Делото за „Царските конюшни” с нов опит за старт

171
Делото за „Царските конюшни” с нов опит за старт
A
A
A

Делото за „Царските конюшни” с нов опит за старт. Подсъдими по него са Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.
 
На 17 януари Спецсъдът върна на прокуратурата делото. Дотогава то два пъти бе връщано за доразследване на прокуратурата от Софийския градски съд. След промените в НПК в сила от 5 ноември 2017 г. делото беше внесено в Специализирания наказателен съд, обясни през януари адвокатът на Пенев – Менко Менков.
 
Апелативният спецсъд обаче по-късно отмени определението на първоинстанциония съд и така делото може и да започне в сряда.
 
Веселин Пенев беше предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. „царски конюшни”. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.
 
Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава.
 
Т.нар. „царски конюшни” - 7 декара и половина на пъпа на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест, по 90 лв. на квадратен метър.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com