Дело в Струга срещу изгарянето на бг знамето

Разследват възможно криминално престъпление за уронване на репутацията на чужда държава

Дело в Струга срещу изгарянето на бг знамето | StandartNews.com

Прокуратурата в Струга е завела дело след съобщенията в медиите за подпалване на знамето на Република България на карнавал във Вевчани, съобщи МИА, цитирана от Епицентър. Според прокуратурата делото е заведено, за да се разследва възможно криминално престъпление за уронване на репутацията на чужда държава според член 181 от Наказателния кодекс.

ВИЖ ОЩЕ: Слави удари македонците за знамето ни

Преди това България връчи остра вербална нота на министерството на външните работи на Република Северна Македония чрез посланика си Ангел Ангелов. Министерството на външните работи на Република Северна Македония и президентът Стево Пендаровски осъдиха подпалването на българското знаме във Вевчани. Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония заяви, че се предприемат мерки за изясняване на случая. Община Вевчани също остро осъди изгарянето на българското знаме.

Според кмета на Вевчани Сашо Янкоски актът не отговаря на позицията на общината и мнозинството от нейното население. Напротив, община Вевчани е сред първите общини в Република Северна Македония, която е побратимена с град Мелник, община Сандански и членовете на Асоциацията на карнавалните градове, каза Янкоски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай