Вторник,

Кирилов: Стриктно трябва да зачитаме правото

От: Стандарт -
141
Кирилов: Стриктно трябва да зачитаме правото
A
A
A

На Джок Полфрийман може да му бъде издаден пасаван и с него да напусне страната. Решението за това обаче трябва да вземе Главна дирекция "Български документи за самоличност". Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов. Той все пак уточни, че до този момент не му е известно да са издавани на Полфрийман документи за самоличност. По думите му по случая трябва стриктно да се зачита правото, независимо дали решението на съда е законосъобразно.

"Стриктно трябва да зачитаме правото. Без значение решението законосъобразно ли е, поставено ли е от законен състав, съдебният акт е съдебен акт. Въпросът не е за справедливост, няма право държавата да ограничава свободното придвижване на който и да е гражданин. Може да е с опорочен съдебен акт, но в момента не изтърпява наказание лишаване от свобода", обясни Данаил Кирилов.
Той коментира и искането на прокуратурата за възобновяване на делото, като посочи, че заради случаи като този се отваря въпросът и за поправки в закона.

„Прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Този дебат сочи, че трябва да коментираме изменения на НПК относно статута на тези съдебни актове. Редно е законодателят изрично да определи вида на акта и да допусне по-висок инстанционен контрол", каза правосъдният министър.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички