Дадоха 3,6 години затвор на Октай Енимехмедов

Дадоха 3,6 години затвор на Октай Енимехмедов | StandartNews.com

София. Не имало опит за убийство над почетния председател на ДПС Ахмед Доган от страна на Октай Енимехмедов на 19 януари 2013 година в НДК. Това реши Софийският градски съд, който обаче призна за виновен Октай за закана за убийство. За това престъпление 26-годишният бургазлия бе осъден на три години и половина затвор. Съдът отхвърли аргументите на прокуратурата, че Октай е действал с умисъл. Според магистратите не може да се приеме за безспорно доказано, че при действията си нападателят е възнамерявал да извърши убийство. Един от съдебните заседатели дори подписа присъдата с особено мнение. Според него адекватната присъда за Октай е година и половина затвор.

 

В пледоарията си наблюдаващият прокурор Илиян Тончев поиска 17 години лишаване от свобода. Той се аргументира с факта, че постъпката на Октай е умишлена и за това говорели действията му - снабдил се с пистолет, изпробвал го, намерил бадж, за да присъства на събитието. Освен това Октай на няколко пъти ходил до тоалетната, за да проверява дали оръжието му може да стреля. Прокурорът особено наблегна на факта, че в нощта на 18 срещу 19 януари 2013 г. Октай е написал прощално писмо до майка си. В деня на самото нападение пък той на няколко пъти се опитал да стреля по Доган, но не успял да произведе изстрел.

 

"Ако искаше да го изплаши само, както твърди, то това е било постигнато още с първото насочване на пистолета към главата на жертвата и не е било необходимо да се опитва да стреля три пъти", подчерта прокурорът. Той настоя, че с постъпката си Октай е скандализирал обществото. От друга страна, обвинителят изтъкна, че има и смекчаващи вината му обстоятелства - той е млад, изцяло е съдействал на разследващите и няма други подобни проявления. Адвокатката на Октай Боряна Аврамова настоя за оправдателна присъда. Тя изтъкна, че клиентът й е републикански шампион по бокс, млад мъж в разцвета на силите си, които би използвал, ако е искал да умъртви Доган. Самият Октай отказа да признае вината си. В последната си дума той заяви, че бившите сътрудници на Държавна сигурност не трябва да са в управлението на държавата. "Обществото е изгубило вяра, че съществуват герои, които могат да защитават ценности, да защитят българския народ. Но герои има и те са кошмарът на статуквото", отбеляза Октай. Той подчерта, че е гражданин на България и милее за родината си. "Свободен съм по дух, но роб по участ. Проявих доблест като героите в древногръцката митология и положих усилия да защитя българския народ", допълни подсъдимият. Присъдата му подлежи на обжалване или протест пред Софийския апелативен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай