Четирима пред Темида за взривовете в Горни Лом (ОБЗОР)

Четирима пред Темида за взривовете в Горни Лом (ОБЗОР) | StandartNews.com

Четирима ще се изправят пред съда с обвинения за вдривовете край село Горни Лом на 1 октомври 2014 г. Прокуратурата търси отговорност от бизнесмена Валери Митков, който е собственик на "Видекс" АД и избухналия завод "Миджур". На подсъдимата скамейка компания ще му прави и тогавашният директор на служба КОС на МВР Божидар Василев, който е позволил вноса на опасните мини от Гърция. Сред виновниците са и две дами - инж. Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда в завода, и Ивелина Бахчеванова, която е била шеф на дирекция международна търговия в Министерство на икономиката. Тя също е допуснала нарушение, като е издала лиценз и разрешения за внос на опасните противопехотни мини. Според прокуратурата има още трима виновни за взрива, но те са починали при него - това са Валери Цокин, Мирослав Чернев и Емил Митков, син на Валери Митков.

Разследването е установило, че взривът не е умишлен. Изключена е версията по обекта да е стреляно от самолет или да е противоградна ракета. При избухването в един от цеховете на предприятието на място загинаха 13 мъже и 2 жени. Ранени бяха три жени. Основната вина на четиримата е свързана със занижен контрол, използване на фалшиви документи и неспазване на правилата за безопасност.

"Очакваме разследването за взрива в завод "Миджур" да приключи до 30 дни с внасяне на обвинителен акт в съда", заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Материалите по досъдебно производство са 160 тома. В разследването са участвали 19 следователи, разпитани са над 50 свидетели, назначени са 20 съдебномедицински експертизи, 120 експертизи на ДНК и още десетки други експертизи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай