Ченалова: Нито съм жертва, нито съм светица (ОБЗОР)

Ченалова: Нито съм жертва, нито съм светица (ОБЗОР) | StandartNews.com

Остава на свобода, 8000 лева гаранция й били много

Започва лов на вещици и част от тях са магистрати, твърди съдийката

"Нито съм жертва, нито съм светица. Имам своите грешки". Това заяви съдийката Румяна Ченалова, след като Софийският апелативен съд потвърди наложената от Софийски градски съд мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 8000 лв. Решението е окончателно. Срещу Ченалова има обвинения за престъпление по служба и документно престъпление. Те са свързани с търговско дело, заведено през 2013 г. от енергийно дружество срещу държавната НЕК. Твърди се, че тя е коригирала протокол от заседание по казуса с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент фактури в своя полза.

Според апелативните магистрати срещу Ченалова има обосновано предположение само за документно престъпление. Съдът прие, че практически няма обвинение за престъпление по служба заради непълноти в прокурорското постановление. Според съда не е налице реална опасност Ченалова да се укрие, всички документи срещу нея били събрани. Повечето свидетели вече са разпитани, а много от тях и пред съдия. Според апелативните магистрати обвинението не е използвало възможностите да призове съдийката на датите, в които е заявила готовност и възможност да се яви с адвокат. Тя е обявена за издирване, преди да изтекат посочените в призовката й резервни дати. Разпитаните лекари са казали, че Ченалова не е искала от тях болничен лист с намерение да се крие от разследващите, като по този начин защитили съдийката. От януари насам Ченалова е отстранена като съдия. Тя помоли САС да не й налага мярка за неотклонение или поне да й бъде по-нисък размерът на паричната гаранция. И адвокатите на Ченалова подчертаха, че 8000 лева е твърде висока парична гаранция за стандарта на обвинената, която изплащала и заем, видно от декларацията й пред Сметната палата.

"Започвам вече да си мисля, че започва лов на вещици и част от тези вещици са магистрати. В случая спецзвеното се занимава, главният прокурор също каза, че ще продължат да работят по този начин, вече втори съдебен състав казва, че квалификациите са неправилни, значи не бива да се работи по този начин. Много хора ми казаха, че може би е поръчка от изпълнителната власт, точно не мога да кажа, но от определени хора, които имат властови и икономически позиции", каза Ченалова. Тя обвини държавното обвинение в непознаване на гражданския процес. После заяви, че целта е да бъде демонизирана.

Според Ченалова през април 2014 г. законно е поправила чисто терминологична грешка - около месец след заседание по делото, защото в зала погрешно е произнесла думите "фактури", а не "преводни нареждания". Съдът е извършил задължението си, нямало престъпление. Прокурор Клементина Паничева веднага репликира, че двете определния "фактури" и "преводни нареждания" изобщо не звучат сходно. Ченалова не се съгласи, че е имала лошо процесуално поведение. "Явихме се коректно в ДАНС, но не пожелаха да ни разпитат. Вместо това са ме търсили в Стара Загора, точно в това време аз съм разговаряла с разпитващите в София", каза в съда Ченалова. Тя отрече версията, че се е срещала с Бойко Борисов. Не прие и упреците, че е допускала грешки по делото "Октопод", което й било поверено на случаен принцип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай