Божков с белезници! Неочаквано рамо в съда СНИМКИ

Ето кой се появи, за да му даде подкрепа

Божков с белезници! Неочаквано рамо в съда СНИМКИ | StandartNews.com

Неочаквано рамо в съда получи милиардерът Васил Божков, който влезе в сградата на Темида с белезници на ръцете.

Софийският апелативен съд днес решава дали да наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Васил Божков, или да го пусне срещу по-лека мярка.

 

За да му окажат подкрепа за първи път членове на семейството му се появиха, откакто той се върна в България.

В съда са синът на Васил Божков Антон и съпругата му Ива Софиянска. Снахата на Божков е дъщеря на бившия кмет на София Стефан Софиянски.

Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка, каза Васил Божков пред съда. Съдебният състав се оттегли преди минути на съвещание, за да вземе решение.

По време на заседанието адвокатът на Божков – Георги Гатев поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията. Защитникът отбеляза, че клиентът му се е върнал доброволно в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на човека, в което се казва, че такова действие трябва да бъде оценено от съда.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Гатев съобщи, че по делото за културните ценности вчера, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.

Прокурорите по делото поискаха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като посочиха, че има обосновано предложение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Към настоящия момент са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, добавиха те. Единствената причина до момента разследването да не е приключило е да бъде призован Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, каза прокурор Ангел Кънев.

Той посочи, че опасността от укриване на обвиняема е реална, тъй като Божков има множество контакти и имуществени активи на места като Монголия, Молдова, Грузия и в офшорни зони – Кипър, Британски Вирджински острови. „Обвиняемият има изградени системни престъпни намерения“, каза Кънев.

Разследването по това дело е към своя финал, предстои прецизиране на обвинението на Божков и още няколко души, добави прокурорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай