Понеделник,

Божков призна, страхува се да се върне в България

От: Рачо Рачев -
523
Божков призна, страхува се да се върне в България
A
A
A

Бизнесменът Васил Божков се е отказал от първоначалните си планове да се завърне в страната, за да бъде разследван от прокурори, евентуално обявен и арестуван. това стана ясно тази сутрин от негово телефонно интервю за бТВ.

„Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислих да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам да се върна. Не съм престъпник“, оплака се той.

От вчера той е издирван с европейска заповед за арест, повдигнати са му 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

Бяха претърсени 13 негови офиса, домът му в центъра на София и вила в парк Витоша.

Божков обяви, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него. Отново потвърди, че се намира в държава извън Европейския съюз. Не е в Сърбия, но е на Балканите.

Бизнесменът каза още, че вчера е арестувана съпругата му, но други членове от семейството му досега не са засегнати от акцията на спецпрокуратурата.

Васил Божков коментира още, че главният прокурор Иван Гешев бърка търговското право с наказателното. Той напомни, че е акционер в „Националната лотария“ и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънта. Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери, попита Божков.

"Какви са тези престъпления, в които ме обвиняват? Дали може да се намерят документи и доказателства за тези 7 обвинения? Това е пропаганда. Арестуват хора, които нямат нищо общо. Ако г-н Гешев иска да търси престъпници, нека да гледа по-високо от Комисията по хазарта. Има министри, има и хора над тях", доабви Божков.

Според него зад т.нар. организирана престъпна група стоят бръщолевенията на "едни луди хора, които веднъж твърдят едно, друг път - друго". "Обвиниха ме точно мене, защо не обвиниха други акционери?", попита Божков. На въпрос какъв е неговият отговор, заяви: "Не мога да кажа".

Всичко това е съшито с бели конци, каза Божков и посъветва тези, които го обвиняват, да прочетат търговското право. "Нека да не бъркаме търговския закон с наказателното право. Нека Гешев види закона за таксите. Те се определят от органа, който върши услугата. Не дължим нищо. Платил съм си данъците до стотинка. Всичко е по закон. Огромни компании по света дължат пари, но не и аз", обясни Божков.

Той отрече да е подтиквал фенове на "Левски" към провокации и напомни, че е предупредил само, че ако му вземат бизнеса, няма да може да издържа футболния клуб.

Защо точно сега се повдигат обвинения и какъв е генезисът на всичко това, нека остане за друго интервю, каза Божков.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com