Аферата "Паскал"! Шефката на митниците и още шестима са задържани (ОБЗОР)

Иззеха служебния компютър и бележки на Петя Банкова

Аферата "Паскал"! Шефката на митниците и още шестима са задържани (ОБЗОР) | StandartNews.com

Източник: ДарикНюз

Директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, заместникът й Людмил Маринов и още петима души са задържани за 24 часа след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници”. Това съобщиха източници от разследването, предаде Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Шефката на митниците с първи думи за Паскал и акцията на ДАНС
 
Припомняме, че Държавната агенция Национална сигурност и Антикорупционната комисия проведоха операция на територията на София и страната. Извършиха обиски в кабинета и дома на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, а след това я изведоха за разпит. По първоначална информация се разследва организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и пране на пари.

ВИЖ ОЩЕ: Акцията на ДАНС стигна Свиленград. Нови обиски

Акцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда, съобщава БНТ. Николай Николов - Паскал е от Хасково и е бивш митничар.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев разкри за акцията в Агенция "Митници". Какво се случва

Петя Банкова отрече да познава Паскал и заяви, че откакто е на поста се бори с контрабандата.

ВИЖ ОЩЕ: Разкриха. Втори голям началник е притиснат от ДАНС/ОБНОВЕНА/

„Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах официално ДАНС", каза Банкова пред журналисти на излизане от сградата на Агенция "Митници".

Проверяват се различни места в столицата. Претърсват се адреси в квартал "Бояна", известен хотел в столичният квартал "Лозенец", както и други адреси близо до него.

При акцията в столичния хотел е задържан един от гостите му. По информация на БНТ арестуваният е български гражданин с инициали М.Д. Направен е обиск на автомобил пред хотела, М.Д се разпитва.

"Предполагаме, че проверката в хотела, която се проведе тази сутрин, е свързана с голямата национална акция в Митниците. Проверката беше насочена към гост на хотела, който беше настанен вчера. Органите на реда разговаряха само с него, без да притесняват други гости на хотела. Автомобилът на въпросното лице беше обискиран на паркинга. Гостът е български гражданин от мъжки пол", заяви управителят на хотела.

От дома на Петя Банкова са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга й. Пари не са открити, съобщи за Нова тв адвокатът на Петя Банкова. Няма и заповед за арест.

От кабинета на Петя Банкова е иззет служебният й компютър, както и нейни бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай