Адвокати не влязоха в съдебна зала в знак на протест

Адвокати не влязоха в съдебна зала в знак на протест | StandartNews.com

Близо 100 адвокати от Пиринския край се включиха в ефективните протести срещу блокирането на промените в Закона за адвокатурата. Те бяха внесени преди година и половина в деловодството на Народното събрание. „Два дни 100 адвокати не влязоха на наказателни дела на свои клиенти. Аз също отложих наказателно дело днес. Няма недоволство от клиентите, самите съдии също проявяват разбиране. Няма нито един глобен адвокат.

Всеки от колегите, който не е влязъл в зала, е взел индивидуално решение да направи това", заяви председателят на Адвокатската колегия в Пиринско – Иван Чолаков.

Адвокатите не влязоха в съдебните зали на 5-те районни съдилища и на окръжния в региона и така блокираха десетки съдебни заседания. Протестите на колегията бяха провокирани от блокирането на Закона за адвокатурата, който още в началото на миналата година е внесен в деловодството на парламента.

Има много интереси, включително и на членовете на Висшия съдебен съвет, които пречат на осъществяването на тази част от съдебната реформа, която засяга правата и отговорностите на адвокатите, твърди председателят на регионалната колегия адвокат Чолаков. Той увери, че протестите ще продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай