Адвокатът на Цветанов: Делото не е за незаконно подслушване

Адвокатът на Цветанов: Делото не е за незаконно подслушване | StandartNews.com

София. "Искам да подчертая, тъй като следим някой публикации в електронни издания – делото не е за незаконно подслушване. Никой няма обвинение за незаконно подслушване и никога не е имало", заяви Менко Менков, адвокат на Цветан Цветанов, на излизане от съдебната зала. Днес в Софийски градски съд (СГС) при закрити врата се гледа третото дело срещу бившия вътрешен министър. Заедно с Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров от бившето СДОТО са обвинени в това, че не са упражнили достатъчен контрол, за да опазят класифицирана информация, както и не са създали регламент за използването на специализираната мобилна техника. Според прокуратурата Цветанов съзнателно е допуснал подчинените му да извършат престъпление, с което са създали условия за нерегламентирано подслушване, с което са уронили престижа на МВР.

Тъй като процесът касае класифицирана информация, материалите по делото са секретни и затова в залата не бяха допуснати журналисти, а свидетелите отказваха да коментират. Изявление даде само адвокатът на Цветанов Менко Менков. 

По думите му, дейността на специализираните автомобили за подслушване - т. нар. кетчъри, е регулирана много преди клиентът му да стане министър на вътрешните работи. "Те не разполагат с възможност за подслушване – всички свидетели го казаха. Не представляват СРС по смисъла на закона", заяви той. "За едно единствено нещо се използва тази техника – за установяване на телефонен номер, който се използва от определено лице, за което има разрешение за СРС – дали то има втори или трети телефон. Когато се установи номерът на втори или трети телефон, той се подава на съответната служба и се иска законно прилагане на СРС върху този телефон", обясни Менков. И посочи, че въпросните автомобили продължават да се използват и сега. 

"Обстоятелствата за използването на тази техника – кетчъра в резиденция Бояна по отвличането на Лара, е съгласувано с министър-председателя Марин Райков и главния прокурор Сотир Цацаров и те са знаели за това участие – на тази техника, и нищо нерегламентирано няма в нейното участие", заяви адвокатът.

"За да се композира това обвинение срещу Цветанов в това дело - по времето на мандата на служебното правителство, прокуратурата без никакво правно основание се е опитала да наложи на МВР да издаде вътрешно ведомствен нормативен акт, с което се усъвършенства дейността на тези автомобили", каза Менков, цитирайки служебния министър на вътрешните работи по това време Петя Първанова.

Тя и бившият главен секретар Калин Георгиев бяха първите призовани свидетели днес, но не коментираха делото заради секретността.

По делото бе разпитан и един от бившите шефове в ГДБОП Валентин Цоновски, който обясни, че не му е известно по тяхно време да е имало нерегламентирано подслушване. Той е призован за използването на въпросната техника за отвличането на Лара. "Няма нищо нередно за това, което са я използвали", каза Цоновски. Той обясни, че техниката способства работата на МВР и всичко е регламентирано. Свидетелят каза, че не му е известно въпросната техника да подслушва и той не я е използвал за такива неща.

Според Менков по делото няма да бъдат разпитани петима свидетели, сред тях Сергей Станишев, Емил Димитров, Мирослав Найденов и още двама. "Всички се съгласихме с показанията им в досъдебното производство – те нямат никакво отношение към предмета на доказване", каза Менков. Станишев нищо не е казал, според защитата на Цветанов. "Какво да му разпитваме на Станишев, той да не е специалист по СРС-та?!", попита той.

"Внасянето на този анонимен сигнал от Сергей Станишев, той е все пак един политически лидер в условията на предизборна кампания – това беше част от цялостната стратегия, която след това се влезе и със стратегията, която беше за Костинброд. Така че в тази посока изцяло се придържам към това, което каза адвокатът", коментира на свой ред обвиняемият Цветанов.

Менко Менков каза, че са дали съгласие показанията на всички свидетели, които прокуратурата е разпитала, да бъдат приети и да не се разпитва нито един свидетел в съдебна зала. Но част от другите страни не са се съгласили и затова процесът ще се проточи.

Според него по това дело не е назначавана нито една експертиза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай