Адвокат: Катарецът от мола е със синя кръв

Адвокат: Катарецът от мола  е със синя кръв | StandartNews.com

Катарецът Сауд Мохамед бин Джасем ал Тани, който предизвика напрежение в столичен мол миналата седмица, остава на свобода. Това стана, след като Софийският градски съд потвърди определението на Районния съд, който го пусна от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева. Според адвоката му Петър Спасов мъжът е член на кралската фамилия на Катар.

Пред репортери защитникът заяви, че той има специален паспорт. "Той е на кралското семейство на Катар. Това му дава специален статут", каза адвокатът. Сауд Мохамед бин Джасем ал Тани не се яви на съдебното заседание, защото не искал да бъде сниман. От прокуратурата и съда се съгласиха, че присъствието на катареца на делото не е задължително, тъй като той не е обвинен в тежко престъпление.

"Предполагам, че на всеки му се е случвало да бъде недоволен от нещо. Това обвинение не е тежко по смисъла на закона. Сигурно заради това съдът постанови парична гаранция и само заради това, че е чужденец, прокуратурата поиска такава мярка. Няма нищо особено в случая. Никой не може да твърди какво му е поведението. Това ще се разбере в края на делото", коментира адвокат Спасов. Той допълни, че катарецът няма забрана да напуска страната ни.

Ал Тани е пристигнал на посещение в България и притежава специален паспорт, който му дава статут на временно пребиваващ, обясни защитникът. Клиентът му се намира в посолството, което гарантира, че той няма да се укрие и ще се явява, когато бъде призован от властите. По делото бе представена и бележка от ДАНС, която доказва категорично, че не става въпрос за тероризъм. Агентите са извършили проверка на Ал Тани и са установили, че той няма връзки с подобен род хора и структури. Версията на защитата е, че Сауд Мохамед бин Джасем ал Тани е бил предизвикан от персонала на пицария в софийския мол. Сервитьорите сервирали салата със свинско на майка му и надписали сметката му. Недоволен, Ал Тани се развикал на арабски, което изплашило служителите и управителят повикал охраната. Чужденецът бил заедно с майка си и съпругата си, но въпреки това от персонала го сметнали за терорист. Причината била, че крещял "Аллах Акбар!". Други клиенти, които са свидетели, също се изплашили, че ще прави атентат, особено след като катарецът се изплюл в салата, събул панталона си и показал задните си части. При идването на частните охранители пък им размахал среден пръст и тогава обявил на развален английски, че има желание да запали мола. "Аллах ще дойде и ще ви накаже всички българи", казал чужденецът на развален английски. Вчера не стана ясно как точно охранителите са разбрали какво им говори, тъй като няма данни да владеят езика на Шекспир. Свидетелите не са представили дипломи или сертификати за познания по английски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай