7 посланици: Спешни реформи в съдебната власт

7 посланици: Спешни реформи в съдебната власт | StandartNews.com

Посланиците на Франция, Нидерландия, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и Великобритания в България излязоха със съвместно изявление за спешни реформи в съдебната власт.

"Като група от единомислещи посланици на страни от Европейския съюз ние следим отблизо напредъка на България при покриване на критериите, заложени в Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Както заявихме в писмото си от декември 2014 г., ние гледаме на своята активна подкрепа по отношение на усилията за реформи в България като на неизменна част от нашето партньорство в рамките на ЕС", се казва в писмото

Те очакват този консенсус да се превърне в конкретни законодателни стъпки, гарантиращи прилагането на стратегията, особено с оглед на структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет и засилването на борбата с корупцията на най-високо ниво.

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висшият съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху ефективното решаване на проблемите, свързани с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите, пишат послениците

Намеренията за реорганизация на прокуратурата са добре дошли и трябва да бъдат изпълнени. Началото на реорганизацията на сектора на сигурността и ангажиментът да не се допуснат оперативни празнотите в тази посока са положителен знак. Ние очакваме, че те скоро ще доведат до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и присъди.

По думите им са необходими специфични действия от съответните институции по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ. От решаващо значение е качественият скок в борбата с корупцията. Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка. Една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение, пишат още те.

Осъществяването на съдебната реформа е национален приоритет, припознат от българските политици, професионалистите в областта на правото и представителите на гражданското общество, се казва още в декларацията.

Посланик на Франция: Ксавие Лапер дьо Кабан

Посланик на Нидерландия: Том ван Оорсхот

Посланик на Белгия: Аник ван Калстър

Посланик на Австрия: Роланд Хаузер

Посланик на Дания: Кристиан Кьонигсфелд

Посланик на Финландия: Хари Салми

Временно изпълняващ длъжността Посланик на Великобритания: Сара Райли

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай