7 г. затвор за прегазилия балетиста във Варна

През септември 2018 година Петър Здравков блъсна и уби младия мъж

7 г. затвор за прегазилия балетиста във Варна | StandartNews.com

Обвиненият в убийството на варненския балетист Мартин Чикалов, ще лежи 7 години в затвора. Размерът на наказанието му беше потвърден от Върховния касационен съд.

През септември 2018 година Петър Здравков блъсна и уби младия мъж. Първоначално Окръжен съд-Варна го осъди на 9 години затвор, но след това присъдата му беше намалена с една трета до 6 години.

Второинстанционният съд увеличи наказанието на 10 години и 6 месеца, но заради пожеланото от Здравков съкратено следствие, бе намалено на 7 години. Решението бе обжалвано от адвоката на Здравков и от частното обвинение, но тричленен състав на Върховния касационен съд реши, че жалбите са неоснователни.

Според магистратите Апелативният съд е отчел всички обстоятелства в поведението на двете страни, довели до трагичния инцидент.

Той е станал в тъмната част на денонощието, загиналият Мартин Чикалов е бил в тъмни дрехи и е пресичал на необозначено място, отбелязват от ВКС. „Осъденият Петър Здравков се е движел със 110 км/ч в момента на инцидента, избягал е местопроизшествието, кръвната му проба на следващия ден е отчела наличието на наркотици”, пише в мотивите на съдиите. Те отхвърлят категорично обвиненията на защитата, че съдът във Варна е взел решението си под натиска на общественото мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай