7 г. затвор за депутатски брат

Илия Стоилов е ръководил престъпна група за изнудване, побои и отвличания

7 г. затвор за депутатски брат | StandartNews.com
  • Илия Стоилов е ръководил престъпна група за изнудване, побои и отвличания

Депутатски брат ще лежи в затвора като лидер на организирана престъпна група за рекет, заплахи, побои и отвличания. 7 години решетки при първоначален строг режим и глоба  от  5 000 лв. определи съдът на Илия Стоилов, брат на действащия народен представител от БСП Георги Стоилов. Той бе обвинен по 4 текста на Наказателния кодекс.

От 3 до 7 години затвор получиха десетима участници в организирана престъпна за
изнудвания чрез заплахи, побои и отвличания в Русе, съобщиха от Специализирания наказателен съд.

Лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим и глоби от по 4000 лв. са наложени на двама от участниците в престъпната група, които изпълнявали ръководни и изпълнителски функции. Един от участниците на по-ниско йерархично ниво в престъпната структура е с 4-годишна ефективна присъда и 3000 лв. глоба, други петима – с 3-годишни ефективни присъди и глоби от 3000 до 5000 лева. Десетият участник в групата е осъден на 3 г. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лв.

Престъпната група беше неутрализирана на 14 октомври 2017 г. Събраните доказателства показаха, че тя е действала от март 2015 г. като строга йерархична структура. Ръководителят еднолично указвал какви действия да бъдат извършвани спрямо набелязани за изнудване лица - сплашване, нанасяне на телесни повреди, отвличане. Указанията изпълнявали повечето от участниците, сред които били спортисти, както и треньор по бокс.

Престъпните действия най-често се разигравали в три заведения и заложна къща в Русе, собственост на ръководителя на групата. В хода на разследването са установени три случая, в които под диктовката на Стоилов, били налагани „глоби“ на конкретни лица.

През 2015 г. групата „наложила“ глоба от 2820 лева на русенец, който си позволил да се настани с приятели на маса в местна механа, която обичайно се водела запазена за участниците в групата. Обявеният за длъжник бил отведен в заложната къща, стопанисвана от И.С. След нанесен удар по врата и заплахи той бил принуден да подпише заложен билет, според който е „получил“ паричен заем в размер на посочената сума. Като гаранция, че ще върне „ заема“, той бил принуден да заложи лек автомобил „Фолксваген Голф“, златен ланец, както и да подпише запис на заповед за сумата от 2 820 лева.

В началото на 2015 г. „глобен“ с 2256 лв. се оказал барман в едно от заведенията на ръководителя на групата, който заради по-добри условия на работа се преместил да работи в конкурентно заведение. Той бил обвинен, „че изпил и черпил безплатно с алкохол приятели в заведенията на ръководителя. След заплахи за физическа разправа барманът бил принуден да подпише документ за неплатена сметка на стойност 2256 лв. и започнал да я плаща на части.

Най-тежко пострадал работник в заложната къща, който се осмелил да подпише предизвестие за напускане на работа, след като бил глобяван заради намаляване на  оборота. Той бил обвинен, че присвоявал суми от оборота на заложната къща, с което задлъжнял към ръководителя на групата със 100 000 лева.  Закаран бил в помещение на едно от заведенията (предварително послано с найлон), бил неколкократно бит и заплашен, че ако не плати, „животът му ще свърши“. След като юмруците били заменени от бухалка и насочен пистолет (незаконно притежаван), той подписал запис на заповед за поисканата сума. Написал и „самопризнания“, че е манипулирал системата в заложната къща, с цел да присвои пари. След всичко това, бил вкаран насила в подземно помещение на заведението и държан там до следващия ден.

Присъдата на групата рекетьори от Русе не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай