4,8 год. затвор за молдовци за взривени банкомати

Преди година те взривиха банкомати в Казанлък и Стара Загора и взеха близо 90 хил. лв.

4,8 год. затвор за молдовци за взривени банкомати | StandartNews.com

Присъда от 4 години и 8 месеца затвор получиха тримата молдовски граждани, които преди около година взривиха банкомати в Казанлък и Стара Загора и откраднаха близо 90 хил. лв., предаде БНР.

Делото в Старозагорският окръжен съд се гледа по съкратената процедура след като 24-годишният Василе Морару, 30-годишният Александър Хаджи и 23-годишният Дионис Коджукаро се признаха за виновни. Затова и наказанието им бе намалено от 7 години на 4,8 години затвор при общ режим. Сумите открити в тях са върнати на банките, а те трябва да заплатят и разноските по делото в размер на 2051, 76 лв.

Защитниците на тримата настояваха за условни присъди. В зала молдовците изразиха съжаление за случилото се. По думите им опитали да намерят работа в България, но след като не успели прибегнали към престъпните си действия.

Съдия Красимира Дончева припомни, че условната присъда е неприложима предвид тежкото престъпление с висока обществена опасност и извършено при предварителна организация.

Тримата обвиняеми са осъдени за това, че на 20.08.2018 г. в Казанлък  и на 27.09.2018 г., в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление са взривили два банкомата, като  са отнели противозаконно чужди движими вещи – пари в големи размери –всичко на обща стойност -89 880  лева. Освен това при взривяването на банкоматите са нанесли значителни материални и имуществени щети на обектите, в които са били монтирани устройствата – парфюмериен магазин, аптека и магазин за хранителни стоки, на стойност близо 20 000 лв.  Със стойността на унищожените банкомати щетите се оценяват на 109 хил. лв.

Тримата бяха задържани в Пловдив ден след последният им обир, след като обменили във валута част от откраднатите пари.

По време на делото стана ясно, че молдовците са криминално проявени. И има данни за техни престъпления в родината им, както и в Италия и Германия.

Присъдата може да се обжалва в 14-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай