40 стр. мотиви за присъдата на убиеца на Белнейски

40 стр. мотиви за присъдата на убиеца на Белнейски | StandartNews.com

София. Върховният касационен съд (ВКС) обясни в 40 страници мотивите си за присъдата доживотен затвор без право на замяна на Лазар Колев за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ВКС не потвърждава изцяло присъдата на апелативния съд в Пловдив. Отменя единствено в тази част, в която магистратите считат, че двете сестри не са били убити по особено мъчителен за тях начин.

Според ВКС двете момичета са умъртвени по особено мъчителен и жесток за тях начин, след като са били брутално насилени. Повече от 8 г. минаха от последния ден на януари 2006 г., когато обезобразените тела на 15-годишната Христина и 18-годишната Росица са открити от овчар в местността Грамадите между Брацигово и Пещера 3 дни след като изчезват безследно.

Над 2 г. издирването на убиеца им е безрезултатно. Пробивът идва през есента на 2008-а, когато е извлечена ДНК изпод ноктите на Росица и вагинална натривка на Христина. Сравнителният анализ показва, че е на излежаващия присъда за грабеж в пазарджишкия затвор Лазар Колев.

Пет съдебни състава - на окръжния съд в Пазарджик, два на апелативния в Пловдив и два на ВКС, се довериха на събраните доказателства. Общо 4 пъти съдът - първоинстанционният, два пъти апелативният и върховният, произнесе присъдата доживотен затвор без право на замяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай