233-ма осъдени по актове на Гешев за 10 години

Dо края на седмицата може да станат ясни резултатите от проверката за замлъкването на програма "Хоризонт"

233-ма осъдени по актове на Гешев за 10 години | StandartNews.com

233-ма души са били осъдени по актове на кандидата за главен прокурор Иван Гешев от 2006 до 2016г. - периода, в който той е работил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура. Пак за тези 10 години той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, също и 230 обвинителни акта. Участвал е и в 711 съдебни заседания.

Данните бяха представени от Даниела Машева, която е шеф на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия на ВСС. Комисията се събра днес, за да подготви проект за доклад за професионалните качества на заместник главния прокурор Иван Гешев.

На 22 юли тази година той единодушно (с 11 гласа ЗА) бе номиниран за главен прокурор от Прокурорската колегия. Част от процедурата е КАК да изработи проект за доклад за професионалните му качества, който на 9 октомври ще бъде представен на Прокурорската колегия.

Пак от статистическите данни става ясно, че по времето, когато е бил начело на Специализираната прокуратура от 2016 до 2018г. той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, и е направил 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор. Също така е издал и 44113 заповеди от административен характер.

Изводът в доклада е, че Гешев притежава високи професионални качества и стриктно изпълнява задълженията си. Той също така е носител на изключителни умения за работа в екип и успява да ги мотивира. Получил е и признания от редица институции, с които е работел. 

Иван Гешев присъства на заседанието на КАК. "Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и трябва да си намерят други сегменти", заяви той. Кандидатът за главен прокурор благодари на тези, които са го подкрепили, както и на тези, които не са. "Моето разбиране е, че за да се постигнат резултати, трябва да има взаимодействие и колегиалност".

При представянето на проекта за доклад стана ясно, че до ВСС са изпратени 73 становища относно кандидатурата на Гешев, като в 68 от тях той е бил подкрепен. 

Пак в проекта за доклад става ясно, че докато е бил в Софийска районна и в Софийска градска прокуратура, той е наблюдавал дела с голяма правна и фактическа сложност. Много добре е работел в екип. През годините той е усъвършенствал своите професионални качества, минавайки през 3 курса на обучение в Националния институт за правосъдие. Проектът за доклад единодушно бе приет от 10-имата присъстващи членове на КАК. 

Иван Гешев отказа да коментира след заседанието с аргумента, че в момента е в процедура по избор на главен прокурор. Той съобщи обаче, че до края на седмицата може да станат ясни резултатите от проверката за замлъкването на програма "Хоризонт" в петък сутринта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай