100 съдилища пред фалит

100 съдилища пред фалит | StandartNews.com

Велико Търново. ВСС търси спешно 5 млн. лв., за да спаси редица съдилища от фалит. Преди няколко дни висшите магистрати са провели среща със служебния финансов министър, който е обещал да помогне да се намерят необходимите пари.

Оказва се, че пред фалит са повече от 100 съдилища в страната, съобщи в старата столица шефът на бюджетната комисия на ВСС Михаил Кожарев. Съдебните зали може да останат празни защото парите за издръжка са свършили. Най-фрапиращ бил случаят в Трявна. Магистратите там били предупредени от енергото, че ще им спрат тока, ако не платят 373 лв. от натрупаните си задължения за електроенергия. "Намерихме парите и им ги преведохме, защото ако се блокира съдебният процес, губим всички", каза Кожарев.

Въпреки поисканите още през април 19 милиона лв. за издръжка, корекции в бюджета за съдебната власт не били направени от миналото правителство. За да се спаси положението в момента от ВСС търсели начин да прехвърлят пари за издръжка на съдилищата от други пера в бюджета.

Обезщетения при пенсиониране на магистрати и съдебни служители не са изплащани след месец март. Пари имало да получават и вещи лица и съдебни заседатели. Само неизплатените обезщетения вече възлизали на 5,4 милиона лв., а вещите лица писали протестни писма, че не им се плаща за експертизи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай