Зоват Доган да се върне начело на ДПС

Зоват Доган да се върне начело на ДПС | StandartNews.com

Местан започна подмяна на партията преди година, казват Гюнай Хюсмен и Муса Палев

Ахмед Доган е естественият лидер и създател на ДПС и е нормално той да управлява партията, а не чрез триумвират. Това заяви пред "Стандарт"депутатът Гюнай Хюсмен.

"Не мога да давам съвети на такава голяма фигура от българската политика, но естественото място на Доган е да управлява ДПС", допълни той. Миналата година Хюсмен и Муса Палев бяха изключени от партията и от парламентарната група по нареждане на изхвърления преди дни Лютви Местан. Причината бе, че Хюсмен и Палев получиха преференциален вот на последните парламентарни избори и не се съобразиха с желанието на Местан да се откажат от резултата си и да напуснат парламента.

На местните избори тази година обаче Хюсмен успя да победи вече бившите си съпартийци в ключови за тях общини - Исперих и Кубрат, издигайки свои кандидати чрез листата на партията на Илияна Раева "Обединена България".
"Тогава казах - това е птичката, предвестник на пролетта, която може да събори Великата китайска стена - ДПС", напомни Хюсмен. И подчерта, че Местан е започнал подмяна на партията преди година.
"Оспорено бе основно конституционно право - да избираш и да бъдеш избиран. Изключването ми бе несправедлив акт. Ние с Муса го приехме стоически. И само година по-късно хората доказаха, че има подмяна на ценностите на партията", допълни той.

Хюсмен бе категоричен, че никога не е работил срещу ДПС - нито преди, нито след изключването си. Но е понесъл доста удари. "И когато нещата загубят смисъла си и правата и свободите се нарушават, се стига до това, което каза почетният председател - че ДПС не може да подменя ценностите си", подчерта Хюсмен.

"Може би ние, с нашето изключване, повлякохме крак. Нещо трябваше да се случи, тази партия повече не може да продължи така. Това личи по слабото представяне на местните избори, много има да се работи, за да се върне предишното ниво", каза и Муса Палев. Той също бе категоричен - стилът на Местан е нанесъл удар върху ДПС.

Авторитарният стил на Местан и опитите му за подмяна на ДПС бяха осъдени от членове на Централния съвет на движението по време на заседанието на 24 декември, когато формалният шеф бе единодушно отстранен от всички постове и от партията.
"Ахмед Доган за нас винаги е бил естественият лидер на организацията. Ако ние, хората, които сме кръвно свързани с ДПС, сме имали някакво търпение и уважение към Лютви Местан, то е било единствено заради Ахмед Доган", коментира пред "Стандарт" и друг бивш депутат на движението Фикрет Сепетчи. Той бе категоричен, че евентуално връщане на Доган начело на ДПС би бил ход, полезен за България, но като интелигентен, ерудиран и опитен политик, почетният председател ще вземе сам своето решение.

Лютви опря до враговете си

Гьокче лично поръчал общи действия с Касим Дал

Изключеният от ДПС Лютви Местан опря до враговете си. Той моли за срещи и общи действия доскорошните си противници Касим Дал и Корман Исмаилов, за чието изключване сам е гласувал.

"Всичко е възможно, когато има диалог. Такъв ще има непосредствено след Нова година. Не бих ги нарекъл преговори, но разговори ще има", каза пред "Стандарт" зам.-председателят на Народна партия свобода и достойнство (НПСД) Веселин Пенев. Той допълни, че очаква да чуе от "първа ръка" какъв е техният коментар за събитията от последните дни, какъв е резултатът от техните конкретни действия и тогава от НПСД ще направят своите заключения. Решение на партията още няма, изтъкна Пенев.

На въпрос дали няма противоречие между факта, че НПСД е част от Реформаторския блок, а Местан и тримата напуснали заедно с него - Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед Дурмуш, идват от ДПС, Пенев отговори: "В такава ситуация предвид спецификата като етнос и вероизповедание е логично да има подобен диалог. Нищо повече". В същото време уточни, че Касим Дал едва ли би искал да работи "с някой агент", визирайки ДС миналото на Лютви Местан.
В същото време вчера агенция "Пик" съобщи, че Касим Дал можел да приеме офертата за нов проект след Нова година, ако Местан отстъпи лидерството на евентуалния си нов политически проект на Хюсеин Хафъзов. Нямам такова предложение, заяви пред "Стандарт" Хафъзов. "Какво, къде, как, дали ще има нова партия или не, това е въпрос на време, процес, който тепърва ще се развива. Нямам планове", каза той.

Два дни след момчилградската си изява напусналите заедно с Местан вече не са заедно. Хафъзов е в родния си бургаски район, където се среща с избиратели, за да им обясни мотивите за решението си, а Дурмуш - в Турция
"Пик" съобщи още, че лично турският посланик Сюлейман Гьокче е наредил на Местан да се присъедини към партията на Касим Дал, а срещата между двамата е насрочена за днес.

Новината стресна партньорите на Корман Исмаилов и Касим Дал от Реформаторския блок. Зам.-председателят на СДС Любен Петров заяви пред "Стандарт", че не е информиран за подобни разговори. "РБ е достатъчно демократичен формат и има голяма палитра от мнения. Аз обаче съм отборен играч и ще коментирам едва след като обсъдим този въпрос", каза той. На въпрос дали е готов да работи с Лютви Местан, Петров заяви: "В политиката няма вечни приятелства и врагове, но за мен нещата не са еднозначни. Има достатъчно дълъг път да се извърви".

Фирма на отцепниците прибрала 30 милиона лева

Скандални обществени поръчки е провеждал кметът на Джебел Бахри Юмер. Това става ясно от разследване на МИГNews.infо, публикувано за първи път през май 2013. Нагласените търгове на градоначалника на родопското градче се печелят от една и съща фирма, тъй като тръжната документация е изготвена точно за нея. Само за 2012 г. в Кърджалийска област търговското дружество, което е близко до Юмер и до тогавашния председател на партията Лютви Местан, успява да "спечели" около 30 млн. лв. Развихрянето на тези очевидно корупционни практики се дължат на факта, че кметът на Джебел е и областен лидер на ДПС и чрез разговори с подчинените му партийни кметове "успява" да ги убеди да предпочетат фаворита му пред останалите строителни фирми в областта, които стоят без работа или са обречени на фалит. За да придаде законна форма при даването на поръчката на въпросната фирма, Бахри Юмер въвежда абсурдни изисквания в тръжните документации. В свой доклад Камарата на строителите в България описва един малоумен случай от практиката на кмета на Джебел. Фирмата победител в търга за "Повишаване на енергийна ефективност на сградата на СОУ "Христо Ботев" идентифицира 151 риска и доказва, че работниците й могат да извършват изкопни работи (ръчно) в полярни условия - при минус 45-50 градуса и дебелина на снежната покривка от 3-4 метра; да подменят дървените черчевета и стандартните стъкла с модерна ПВЦ дограма и стъклопакет, дори при земетресение от 9-та степен по Рихтер; да полагат висококачествено мазилката при обилен дъжд и т.н. странни изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай