Неделя,

Знаков човек подаде оставка в БСП

От: стандарт -
86171
Знаков човек подаде оставка в БСП
A
A
A

Кристиян Вигенин е подал оставка като заместник председател на БСП, който отговаря за външната политика на партията, пише Епицентър.

На критиките от Изпълнителното бюро и членове на Националния съвет защо групата е гласувала въздържал се, а не против вдигане на ветото на Македония , той отговорил, че ако сме били в друга ситуация и не предстоят избори, щял да препоръча да се гласува за премахване на ветото и така партията да си остави вратичка.

Изразил съжаление, че разминаванията му са вече прекалено сериозни и поискал някой друг да поеме поста международен секретар.

По-късно, по повод скандала със секретаря на президента, показал фалшив документ за износ на оръжия от България за Украйна, Вигенин заяви, че от тази изрезка нищо не става ясно.

В нея дори пише Министерство на икономиката, а не министерство на икономиката и индустрията, както е названието му в момента. Най-малкото заради това, според Вигенин, няма как това да е официален документ.

Износът на оръжия не е покрит с тайнственост, има комисия, която подготвя поредица от документи. Подписът на министъра на икономиката и индустрията е последният, който се поставя.

Дори не знам дали е автентичен този документ, каза Вигенин. Несериозно е да ангажираш президентската институция с подобни изрезки.

Нека бъдем сериозни, призова той. Обясни, че износ на оръжия за Украйна няма. Има за редица други страни. Какво се случва след това, не знаем. Струва ми се, че и премиерът отрече, правителствената пресслужба отрече. Пише го в "Гардиън", но съм склонен да вярвам на премиера, каза Вигенин.

Като доказателство приведе и факта, че от украинска страна продължават няколко пъти да искат да им помогнем, което едва ли би се случило, ако България праща оръжия на Украйна.

Аз лично се колебая за хартиената бюлетина. Но от срещите ми с хората голямото болшинство от тях искат да върнем възможността да се гласува с тях, тъй като много не са успели да гласуват на предишните избори. Това обясни зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин по Би Ти Ви.

По думите му, за да се случи това и да не е проблем, първо трябва да се реши въпросът с избирателните списъци. Освен това, ако има предсрочни избори, те няма да са организирани от машината на ГЕРБ. Според Вигенин МВР, ЦИК и РИК са се ангажирали на последните избори да няма манипулации и ако това се запази, няма да има проблем с хартиените бюлетини.

Според Вигенин мерките в икономиката и бизнеса трябва да продължат, за да са спокойни гражданите. За него и БСП червената линия е, че българските граждани трябва да имат сигурността да ползват енергия и услуги на най-ниски цени. Ако това е Газпром, защо договорът да не е с него, попита риторично Вигенин.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички