Журналистите в ъгъла и на новия парламент

Репортерите отново нямат достъп до депутатите

Журналистите в ъгъла и на новия парламент | StandartNews.com

Журналистите ще бъдат натикани в ъгъла и на новия парламент. Те отново няма да имат пряк достъп до депутатите, стана ясно днес от съобщение на пресцентъра на НС за изискванията към медиите в утрешния ден, когато е тържествения старт на 45-ия парламент и клетвата на депутатите.

Заседанието ще се проведе отново в старата сграда на НС - историческата, с надпис "Съединението прави силата".

Журналистите ще бъдат допускани в определен час. Те ще отразят цялото откриване на парламента затворени в зала "Запад". Като мотив за решението са посочени противоепидемичните мерки и предотвратяване на струпването на много хора на едно място.

В миналия парламент още преди депутатите да се преместят в сградата на бившия партиен дом журналистите бяха изолирани в зала "Запад" заради мерките срещу коронавируса. Това обаче позволи на депутатите да бягат от репортерските въпроси и да правят изявления само по теми, по които те си решат.

В бившия Партиен дом пък медиите бяха изолирани в стая на партера, уж пригодена за  пресцентър. В нея следяха заседанията през телевизори. Редовно имаше проблем със качеството на звука и картината. Въпреки оплакванията на журналистите обаче не не бяха допуснати до народните представители и пленарната зала два етажа над тях.

Журналистите нямаха право да се разхождат на втория етаж, където вратите до ремонтираните кулоари се отварят само с електронни карти, каквито репортерите нямат.

Две подписки с искане да се върне достъпът до депутатите, изпратиха журналисти и граждани до ексшефката на парламента Цвета Караянчева. Още на 2-и септември и Асоциацията на европейските журналисти призова ръководството на Народното събрание да осигури "адекватни условия на работа" на репортерите. Това обаче така и не се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай