Сряда,

Жотева разкри чуждо влияние в медиите. Какво прави СЕМ?

От: СТАНДАРТ -
2107
Жотева разкри чуждо влияние в медиите. Какво прави СЕМ?
A
A
A

„Редица български медии получават заплащане от Русия, но санкции са невъзможни”. Това каза в ефира на „На Фокус” председателят на СЕМ Бетина Жотева.

„Редица български медии получават заплащане от Русия под различни форми. Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и обратното - западно влияние в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България”, обясни тя.

По думите й СЕМ проверява всички тези информации.

„Търговските медии не могат да бъдат упреквани, че заемат една или друга страна в случая. Всички можем да установим руско влияние, но никой не може да го санкционира. Това е въпрос на саморегулация и на чувство за професионализъм”, добави Жотева.

Според председателя на СЕМ в България отдавна се води пропагандна война, която се изостри със стартирането на конфликта в Украйна.

„Медиите не могат да бъдат обвинени, че избират страна или дават собствена гледна точка. Цялата държава дава разнопосочни сигнали за конфликта”, каза тя.

Бетина Жотева коментира и казуса с журналиста Петър Волгин.

„Няма как да кажем и че дадена новина например в фалшива. Санкции може да има от институцията или лицето, което е засегнато от тази новина. След този случай наскачаха НПО-та, упрекващи него и нас, защо го държим. СЕМ дали е съгласен с него или не няма никакво значение, изпратили сме казуса към етична комисия”, добави тя.

По думите й има натиск от страна на правителството към НПО-тата, които от своя страна упражняват натиск върху родните медии.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички