Жени командват най-шарените местните парламенти

Със загубата на кметове, ГЕРБ пуска и шефските места в местните съвети

Жени командват най-шарените местните парламенти | StandartNews.com
  • Докато градоначалниците се заклеват, съветниците ударно се преброяват
  • Със загубата на кметове, ГЕРБ пуска и шефските места в местните съвети

Битка за кметове приключи, борбата за власт в общинските съвети е в разгара си. Сладостта от победата на новите градоначалници постепенно се вгорчава от най-шарените местни парламенти, в които тепърва ще изплуват истинските играчи, закичили се със символите на стари партии и нови коалиции.    
ГЕРБ потвърди властта си на местно ниво в градовете, които взе на първи тур, отстъпи позиции там, където на балотажа спечели на косъм, а със загубата на кметове, се раздели с надеждата за председателските кресла на общинските съвети там.
Първите сбирки на новите съветниции преминаха ударно през последните 10 дни в цялата страна. Кметовете полагаха клетва, следвана от емоционални речи с обещания за работа в името на хората и благословия, давана от митрополити, архимандрити или редови свещеници. Тази година на повече места изборите за председател на общинския съвет приключваха с насрочването на нов тур, а повечето спечелили от раз бяха жени – адвокатки, професорки, бизнес дами. В новите червени области се открои тенденция -

съветниците се оглавяват от кандидати на ВМРО
     
В най-големите градове, София, Варна, Бургас и Пловдив партията на Борисов остава начело на местните парламенти. Бившият заместник на Иван Тотев и шеф на предизборния щаб на Здравко Димитров – Александър Държиков, поема председателското място в града под тепетата,  а университетският професор Севдалина Турманова сменя поста на зам.-областен управител в Бургас с шеф на общинския съвет. В столицата трети мандат взима Елен Герджиков, а във Варна – Тодор Балабанов, който получи изненадваща подкрепа и от съветниците на БСП.
В Стара Загора, след силното представяне на Живко Тодоров на изборите, очаквано, за председател на местния парламент бе избрана Мария Динева, която

водеше листата на най-силната местна коалиция „Народен съюз“

но не издигна кандидатура за кмет, а подкрепи Тодоров.
В другия град-отличник на ГЕРБ – Враца, новият председател на общинския съвет е директорката на местната дирекция Социално подпомагане Нели Стоянова.
Габрово също потвърди доминиращата роля на ГЕРБ в местния парламент, но отново с ново лице. Това е досегашният заместник-кмет по финансите инж. Климент Кунев. В Сливен пък, където спечели отново кметът-финансист  Стефан Радев, съветниците заложиха пак на Димитър Митев за свой председател. Повтаря поста си и колегата му от Велико Търново - Венцислав Спирдонов. В Монтана пък Иво Иванов оглавява за четвърти път съветниците,

мнозинството от които са на коалицията ГЕРБ- СДС

В Хасково, където ГЕРБ убедително смени досегашния градоначалник Добри Беливанов със Станислав Дечев, Таня Захариева остава непоклатима, начело на съветниците. Единствената община, която засега остана без началник на местния парламент е Тополовград, където Божин Божинов от "Възраждане" повтори мандата си, но Катя Гешева от ГЕРБ не можа да вземе гласовете на повечето съветници.
Доктори поемат управлението на Силистра отново, след като Юлиян Найденов спечели кметската битка, а Мария Димитрова бе безалтернатива като кандидат за председател на общинския съвет. Не така безпроблемно ще е управлението в Дулово, където ГЕРБ спечели с минимална преднина с кмета Юксел Ахмед, но първа сила в общината е ДПС и съветниците й бяха достатъчни, за да изберат за председател на съвета най-силната жена за партията в областта -  Невхис Мустафа.  
За разлика кмета на ГЕРБ в Шумен – Любомир Христов, който спечели само със 77 гласа пред опонента си от БСП – Венцислав Венков,

в общинския съвет битката бе далеч по-безкръвна
 
Красимир Минчев оглави съветниците в града от раз с 21 гласа, точно толкова, колкото бяха нужни за това. А избранникът на БСП - Веселин Пенчев получи едва 11.
В останалите три града от Североизтока, ГЕРБ не може да разчита, че ще налага решенията си. В Търговище, където ГЕРБ успя да запази кмета си Дарин Димитров, новият общински съвет ще се ръководи от бившия зам.-кмет Емине Якубова. В Разград загубата за ГЕРБ е още по-голяма. След като Денчо Бояджиев върна червения цвят на града, БСП успя да сложи бившия депутат от Великото народно събрание и ексобластен управител Стоян Димитров, въпреки че ГЕРБ отказаха да гласуват, а шестимата съветници от ДПС подкрепиха лидера си – д-р Левент Апти.

Партията на Доган се разписа в Лудогорието

вече с дузина нови шефове на общинските съвети.    
В Смолян, трудната победа на Николай Мелемов донесе още по-проблемни разговори за общинския съвет. В крайна сметка той бе оглавен от Венера Аръчкова, която досега бе финансист номер едно и зам. кмет. Новият пост тя зае с гласовете на ГЕРБ, Земеделският съюз и ДПС, а БСП и Новото време останаха в опозиция. Аръчкова е четвъртият шеф на местния парламент в последните 2 години.
Доста неприятна бе ситуацията за партията на Борисов в Добрич, където старият нов кмет Йордан Йорданов разгроми Надежда Петкова, а ГЕРБ дори не стигна до балотаж в надпреварата за председател на общинския съвет. Там червената адвокатка Мая Димитрова надви представителя на НФСБ – Милко Пенчев. В областта,

радостта за партията е само младата надежда

Йордан Стоянов, който успя да оглави местния парламент в Каварна, където кмет стана Елена Балтаджиева от ВМРО.
Малък реванш записа ГЕРБ в Плевен, където след изстраданата загуба на Мирослав Петров, сега Мартин Митев се поздрави с пореден мандат за председател на общинския съвет. В Ловеч пък трудната победа на Корнелия Маринова за кмет се повтаря при избора за шеф на местния парламент. На първото гласуване Петър Цолов от ГЕРБ получи 10 гласа, а Валентина Митева от БСП – 7. Окончателното решение зависи от ВМРО и социалдемократите, и минава през призмата на бъдещето на ВИК-дружеството. Изненада в областта е и фактът, че след убедителния трети мандат за червената Донка Михайлова в Троян, все още няма споразумение между съветниците и градът е без шеф на местния парламент.

Пълна катастрофа преживява ГЕРБ

в общинските съвети в още няколко града, в които записа загуба на вота. В Русе, гордостта на БСП – кметът Пенчо Милков заяви, че ще търси съюзници сред всички представители на шарения общински съвет, но само от ГЕРБ няма да иска идеи. Начело на съветниците застана кандидатът за евродепутат и водач на листата на ВМРО-НФСБ Иво Пазарджиев, който спечели убедително тайния вот срещу Наталия Кръстева- кандидатурата на най-голямата партия в Русе.
Анти ГЕРБ коалиция се заформи и във Видин. След победата на седесаря Цветан Ценков, неговият съпартиец Генади Велков оглави съветниците в местния парламент, като на второ място при гласуването остана кандидата от БСП Борислав Василев, а едва трети - бившият кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Огнян Ценков.

В Югозапада ГЕРБ още не е записал шеф на общинския съвет

в областен град.   
В Кюстендил независимо от убедителната победа на кмета Петър Паунов, общинският съвет остава без председател, след като досегашният шеф- Михаела Крумова не успя да събере необходимите гласове на съветниците при два проведени досега вота и отива на трети тур идната седмица с Младен Ризов. Той не успя да спаси бизнеса си и да стане кмет, но сега храни надежди за нов пост заради анти Герб настроения. В Дупница, след поредната победата на Методи Чимев от ГЕРБ, Костадин Костадинов от СДС е новият председател на общинския съвет.
В Благоевград след драмите около загубата на бившия кмет Атанас Камбитов и оставките в местната структура, новият кмет инж.

Румен Томов започна с летящ старт работа

но местният парламент зацикли, след като не успя да избере председател. Претендентите - Рашко Динков от листата на Земеделски съюз „Ал.Стамболийски“ и лидерът на „Зелените“ Андон Тодоров нямаха необходимите гласове, а следващият тур на избора е насрочен чак за края на месеца.
Перник си избра председател на общинския съвет, но той не нито от ГЕРБ, нито от БСП, която спечели изборите с младия депутат Станислав Владимиров. Както в Русе, червеният кмет ще работи с местния парламент, оглавен от местен лидер на ВМРО. Това е Димитър Колев, който бе областен управител по време на царския кабинет и бивш депутат от РЗС. Той бе единствена кандидатура и получи 25 от 37-те гласа.
В Кърджали, където ГЕРБ пак не успя да стигне до балотаж, партията на Борисов остана и без председател на общинския съвет. Огнян Иванов събра едва 12 гласа, а Юсеин Ахмед пое поста с 22 гласа при вот, в който нямаше нито една недействителна бюлетина.
В Ямбол партия "Пряка демокрация", издигнала новия кмет Валентин Ревански, успя да се пребори и за председателското място в общинския съвет в лицето на софтуерния инженер Антон Шиков, събирайки повече гласове в съвета и от Катя Георгиева от БСП, и от Татяна Петкова от ГЕРБ.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай