Желю Желев: Решението е програмно правителство с ГЕРБ и БСП

Желю Желев: Решението е програмно правителство с ГЕРБ и БСП | StandartNews.com

Добрич. Първият демократичен президент на България Желю Желев заяви, че в ситуацията, в която е страната в момента, най-добрият вариант е програмно правителство на широка основа, с участието на двете основни политически сили ГЕРБ и БСП. Желев говори пред журналисти в Добрич, където той и съпругата му гостуват по покана на кмета Детелина Николова, за да участва в кръглата маса „Език мой - мое Отечество" в рамките на VII Международен фестивал на поезията "Славянска прегръдка".

Желев посочи като пример програмното правителство начело с Димитър Попов, в което участваха и БСП, и СДС, като добави, че на практика това е бил най-силният кабинет на прехода в България. Президентът припомни още, че в кабинета Попов парламентарно представените сили също са предложили свои специалисти за кабинета. Той припомни и двете му основни задачи - ръководене на страната и подготовка на парламентарните избори, като подчерта, че и двете задачи са били изпълнени.

Желев смята, че отиването сега към нови избори ще доведе до още по-голямо затъване на страната икономически, социално, та дори и морално и политически. Затова, според него, нови избори за НС може да има, но по-късно. Формулата в този момент за България, според Желем е програмно правителство, което той смята, че може да се сформира, стига да има воля. Желев допълни, че едно правителство от представители на БСП, Атака и ДПС не би било добро.

"Кабинетът, който се сформира, трябва да бъде подкрепен и от четирите политически сили", каза още Желев.

При срещата си с президента и съпругата му Детелина Николова ги запозна с проявите по повод годишнината на Дора Габе и подари на Желев шестте тома с произведения на певеца на Добруджа Йордан Йовков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай