Земеделският министър: С ГЕРБ и ДПС намерихме формула

В предните дни падна много усилена работа, каза Кирил Вътев

Земеделският министър: С ГЕРБ и ДПС намерихме формула | StandartNews.com

„Наистина в предните дни падна много усилена работа в това да намерим формула, по която да покрием енергийните разходи на най-големите производители. Това няма нищо общо с подкрепата вследствие войната в Украйна и не е свързано с регламента. Съвместно с експерти от двете политически сили ГЕРБ, ДПС, експерти от Министерство на земеделието и мое участие сме намерили подходящата формула, която е изпратена за нотификация в Министерството на финансите“.

Това заяви на брифинг министърът на земеделието Кирил Вътев, предаде БГНЕС.

„За голямо наше съжаление, обаче, днес получихме много обаждания от дребни животновъди, които са заплашени от организаторите на протеста, че ако не дойдат утре, ще имат проблеми“, посочи Вътев.

Земеделският министър обясни, че във връзка с това се е обадил на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Той каза, че категорично е против подобен подход“, обяви Вътев.

Председателят на Комисията по земеделието Десислава Танева каза от своя страна, че ресорното министерство е подготвило и изпратило през Министерството на финансите нотификация за нова специфична държавна помощ, с която ще бъдат подкрепени стопаните, които не могат да получат подкрепа по временната рамка за ликвидност вследствие на войната в Украйна, като им се поемат енергийните разходи съгласно новия регламент за държавни помощи.

„С това се решава точка втора на практика от меморандума по този механизъм, който съответства на европейското законодателство. Второ, по повод получени комуникации от различни фермери за действията по повод обявения утре протест, искам да заявя, че ние от политическа партия ГЕРБ считаме, че диалогът е единственото ефективно и възможно средство за решаването на проблемите в който и да е сектор, включително и в сектор земеделие“, категорична е Танева.

Тя обясни, че от ГЕРБ разбират добре проблемите с ликвидността на земеделските стопани, особено през последните 2 г. и по никакъв начин, който и да е от тях, не участва в провокирането на протестните действия.

„Всякакви действия и послания, свързани с политическата група, от която съм – ГЕРБ-СДС, не отговарят на действителността, и съжалявам за комуникациите и обажданията, които са получили фермерите, подали тези сигнали. Диалогът, компетентността и експертността са единственият възможен инструмент и идентифицирани проблеми да бъдат решени. Всичко останало е да се надвикваме без да има какъвто и да е резултат, поради което решихме днес министърът да обяви новината, че има подадена нотификация за нова държавна помощ, така че енергийните разходи на тези ферми, които на практика вече не могат да получат средства по инструмента за Украйна, да могат да получат“, заяви Танева.

Министър Вътев поясни, че това е помощ от Бюджет 2023.

„Парите са налични и тази помощ ще покрие 70% от енергийните разходи, които трябва да ни бъдат представени с разходни документи“, уточни той.

„А остатъкът от парите след плащането на заявителите ще бъдат преразпределени на всички останали“, каза още председателят на земеделската комисия Десислава Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай