Събота,

Земеделският бранш: Само ДПС ни помага

От: СТАНДАРТ -
173
Земеделският бранш: Само ДПС ни помага
A
A
A

ДПС е единствената партия, която ни подава ръка и търси решение на проблемите ни. Това заявиха представителите на 17 асоциации в земеделската и хранителната индустрия на среща с ръководството на Движението, на парламентарната му група и евродепутати от ДПС.

От страна на партията в разговора участваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на Движението Йордан Цонев, който е и зам.-председател на Бюджетната комисия в НС, евродепутатите от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели и Искра Михайлова, народните представители Ализан Яхова, зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие, Имрен Мехмедова и Димитър Аврамов, членове на комисията по земеделие и Марио Рангелов, зам.-председател на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз.

Те представиха пред земеделските асоциации пакета от социално-икономически мерки в подкрепа на сектора, изготвен от експертите на ДПС. Предложенията получиха одобрението на бранша.

Липсва каквато и да е заинтересуваност от страна на кабинета. Нещо повече - липсва диалог с изпълнителната власт и ресорното министерство, заявиха представителите на земеделските асоциации.

Мустафа Карадайъ и народните представители на ДПС изслушаха всички предложения за спешни и дългосрочни мерки на бранша и поеха ангажимент да търсят решение на проблемите.

ДПС е в опозиция, но при положение, че кабинетът не реагира на проблемите на бизнеса, в частност на земеделската индустрия, ние сме длъжни да предложим пакет от социално-икономически мерки, заяви Мустафа Карадайъ.

Евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Вели, която е първият и единствен член от България на Земеделската комисия в Европарламента, подробно разясниха на производители, преработватели и търговци възможностите за европейско подпомагане.

От 500-те милиона евро, които ЕК обяви, българските фермери би трябвало да получат 10,6 милиона евро, като към тях могат да се добавят и национални средства, които да се изплащат като държавни помощи в размер до 200% или малко над 21 млн. евро, каза Вели.

Но България трябва да нотифицира тези помощи пред комисията. Тоест - ние трябва да ги защитим, те не ни се дават просто защото ни се полагат, ние трябва да обосновем предоставянето на тези помощи за най-засегнатите сектори. Всяка държава ще реши кои са най-засегнатите сектори, подчерта Атидже Вели. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички