"Зелените" с нова концепция за Лъвов мост

"Зелените" с нова концепция за Лъвов мост | StandartNews.com

София. Отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на Общинския съвет изпратиха днес "Зелените". От партията настояват предстоящата реконструкция на кръстовището на пл. "Лъвов мост" да бъде замразена поне до провеждане на обществено обсъждане на възможните проекти. По техни думи сегашните решения ще доведат единствено до задълбочаване на автомобилната зависимост в града.

Рекордно високо замърсяване с прах и токсични частици в района ще е един от резултатите, ако бъде изпълнен някой от сега замисляните проекти, смятат от партията. "Този начин на мислене е остарял и демодиран спрямо съвеременните концепции за зелено градско развитие", категорични са "Зелените". Вместо десетлентов булевард, от партията предлагат изцяло нова концепция за кръстовището на пл. "Лъвов мост" и по протежението на бул. "Сливница".

Те настояват да бъде изграден естествен зелен коридор по река Владайска със съпровождащи го пешеходни алеи. Идеята на "Зелените" е да бъде направена и скоростна велосипедна алея около градския център, която да бъде свързана и със съществуващите вече вело-лъчи. Според тях булевардът трябва да бъде сведен до двулентов път, като да има и трета отделна лента за колите на градския транспорт.

Срещу предложената реконструкция скочиха и архитекти и граждани на столицата. Според някои от тях изпълнението на плана на общината ще доведе до "разрушаване на историческото пространство около площада". Архитекти са категорични, че сложността на проекта пък би довел до излишно затрудняване на пешеходците и велосипедистите. Изпълнението на така замисленото кръгово движение пък ще усложни и последващо строителство в района. Софиянци пък определят проекта като "кичозен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай