Зелените изхарчили 8,5 млн за лекции

Зелените изхарчили  8,5 млн за лекции | StandartNews.com

По 150 000 на презентация прибирали ораторите на 3 семинара

Проект "За Балкана и Хората", финансиран с 8,5 млн. лв от българо-швейцарската програма за сътрудничество и Министерство на земеделието и храните, се реализира от "Асоциацията на парковете в България", оглавявана от Тома Белев. В момента той е разследван от прокуратурата за обсебване на организацията. За това сигнализираха от коалиция "За да останат хора в България". Проектът "За Балкана и Хората" се изпълнява от 2012 до 2016 г. Дейностите по него са публикувани на сайта на Асоциация на парковете в България и правят впечатление, че са подозрително малко. Към днешна дата са извършени три обучения с по 27 презентации и са финансирани 7 микропроекта с грантове между 25 000 лева и 37 000 лева.

Ако парите за финансиране на микробизнеси са на стойност около 300 хил.лв. и други 200 хил.лв лева са дадени за организацията и логистиката на трите обучения, остава въпросът: Къде са отишли останалите 8 милиона лева, питат от "За да останат хора в България"

Единствената възможност, видна от публикуваните извършени дейности по проекта, е с тях да се е заплащало на лекторите. Досега са се провели общо 48 лекции. Ако разделим тези 8 милиона лева на проведените 48 лекции, то се получава, че за лекция вероятно са отделяни по около 150 000 лева. Една от презентациите - на семинар в Априлци, е само 8 слайда. Сред лекторите са журналисти, както и лидерите на псевдозелените НПО-та като Катерина Раковска (съпруга на бившия председател на ПП Зелените Андрей Ковачев), Стоян Бешков (зам.-директор на природонаучния музей, член на ръководството на ПП "Зелените" и кандидат-депутат), Елена Кметова от "Зелени Балкани" (друго НПО на Тома Белев), Иван Христов от WWF (НПО на жената на Тома Белев), Владимир Милушев и Стефан Аврамов (фондация "Биоразнообразие").

От коалицията са категорични, че на пръв поглед става ясно, че презентацията е просто предлог за прибиране на едни пари.
"Апелираме към министъра на земеделието Десислава Танева незабавно да извърши проверка на този проект и неговото изпълнение, заявяват от "За да останат хора в България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай