Вторник,

Зависим ли е Радев от Путин? Ключов коментар на политик

От: Редактор -
8148
Зависим ли е Радев от Путин? Ключов коментар на политик
A
A
A

"Факт е, че никой не очакваше всички партии, без една, да гласуват в полза на каквото и да било решение. Щом се е стигнало дотам е факт, че има компромис".

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Делчев, председател на ПП Движение "България на гражданите".

"За мен резултатът от вчерашния компромис е една пирова победа. Тя е победа, защото "Продължаваме промяната" успяха да предложат и наложат решение, което е една стъпка по-напред към въоръжаването на Украйна от България. Но е пирова победа, защото "Продължаваме промяната" и останалите партии в управляващата коалиция ще изгубят от този компромис.

Те губят онези българи, които са убедени, че оръжие трябва да пристигне в Украйна и България трябва смело да заяви, че изпраща оръжие. Това е от една страна. От друга, губят и тези, които са срещу тях, твърдейки, че никакво оръжие не трябва да пътува между Украйна и България, защото ние се ангажирахме да ремонтираме украинска военна техника", коментира Делчев.

"В рамките на една седмица нещо се промени", отчете още Димитър Делчев и след това даде отговор защо според него това се е случило - а именно да се гласува само ремонт, но не и изпращане на оръжие за Украйна. "За мен отговорът на въпроса е много прагматичен и до някаква степен обясним, колкото и да не е красив.

И той е, че каквото и решение да се беше взело вчера, дори и да бяхме взели решение да изпратим цялото си оръжие на Украйна, а за такова решение мнозинство в Народното събрание щеше да се намери, ако няма правителство, което да го изпълни, е все тая. Рискът, страхът да не останем без правителство, според мен накара "Продължаваме промяната" да направят компромис. Очевидно на този етап това е единственото възможно решение".

Политикът коментира и странното поведение на президента Румен Радев напоследък:

"По отношение на президента се загнезди едно подозрение у хора, които до миналата седмица му бяха почитатели. Това подозрение е, че той е активиран, че той е зависим от Путин под някаква форма.

Аз искрено се надявам това да не е така и искрено се надявам той наистина да защитава интересите на българския бизнес, който без съмнение ще пострада от санкциите на Русия срещу България, от липсата на газ и договарянето на по-скъпи алтернативи. Но трябва да си дадем сметка - и това някак си не се чува в говоренето на президента, че България така или иначе щеше да пострада. Независимо как се държи в този конфликт".

"Президентът, за да докаже, че няма приписваните му зависимости към Русия и Путин, той трябва да заема много ясна позиция - позицията на защитника на жертвата.

В тази война, колкото и да се опитва пропутинската пропаганда да ни убеждава, че Украйна не е жертва, а агресор, това не е така. Всеки разумен човек би го видял по фактите - вчера докладваха, че 260 деца, украинчета, са избити на украинска територия от началото на конфликта", добави политикът по адрес на президента.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички