Зависим ли е Радев от Путин? Ключов коментар на политик

Димитър Делчев коментира поводението на президента

Зависим ли е Радев от Путин? Ключов коментар на политик | StandartNews.com

"Факт е, че никой не очакваше всички партии, без една, да гласуват в полза на каквото и да било решение. Щом се е стигнало дотам е факт, че има компромис".

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Делчев, председател на ПП Движение "България на гражданите".

"За мен резултатът от вчерашния компромис е една пирова победа. Тя е победа, защото "Продължаваме промяната" успяха да предложат и наложат решение, което е една стъпка по-напред към въоръжаването на Украйна от България. Но е пирова победа, защото "Продължаваме промяната" и останалите партии в управляващата коалиция ще изгубят от този компромис.

Те губят онези българи, които са убедени, че оръжие трябва да пристигне в Украйна и България трябва смело да заяви, че изпраща оръжие. Това е от една страна. От друга, губят и тези, които са срещу тях, твърдейки, че никакво оръжие не трябва да пътува между Украйна и България, защото ние се ангажирахме да ремонтираме украинска военна техника", коментира Делчев.

"В рамките на една седмица нещо се промени", отчете още Димитър Делчев и след това даде отговор защо според него това се е случило - а именно да се гласува само ремонт, но не и изпращане на оръжие за Украйна. "За мен отговорът на въпроса е много прагматичен и до някаква степен обясним, колкото и да не е красив.

И той е, че каквото и решение да се беше взело вчера, дори и да бяхме взели решение да изпратим цялото си оръжие на Украйна, а за такова решение мнозинство в Народното събрание щеше да се намери, ако няма правителство, което да го изпълни, е все тая. Рискът, страхът да не останем без правителство, според мен накара "Продължаваме промяната" да направят компромис. Очевидно на този етап това е единственото възможно решение".

Политикът коментира и странното поведение на президента Румен Радев напоследък:

"По отношение на президента се загнезди едно подозрение у хора, които до миналата седмица му бяха почитатели. Това подозрение е, че той е активиран, че той е зависим от Путин под някаква форма.

Аз искрено се надявам това да не е така и искрено се надявам той наистина да защитава интересите на българския бизнес, който без съмнение ще пострада от санкциите на Русия срещу България, от липсата на газ и договарянето на по-скъпи алтернативи. Но трябва да си дадем сметка - и това някак си не се чува в говоренето на президента, че България така или иначе щеше да пострада. Независимо как се държи в този конфликт".

"Президентът, за да докаже, че няма приписваните му зависимости към Русия и Путин, той трябва да заема много ясна позиция - позицията на защитника на жертвата.

В тази война, колкото и да се опитва пропутинската пропаганда да ни убеждава, че Украйна не е жертва, а агресор, това не е така. Всеки разумен човек би го видял по фактите - вчера докладваха, че 260 деца, украинчета, са избити на украинска територия от началото на конфликта", добави политикът по адрес на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай