Защо протестът не иска оставка на Радев

Той не се държи като човек с власт, а като претендент за власт, смята експертът

Защо протестът не иска оставка на Радев | StandartNews.com

Протестиращите не искат оставката на президента Румен Радев, не защото много го харесват, а защото "той не се държи като човек с власт, а като претендент за власт". Това коментира пред Нова тв социалният антрополог Харалан Александров. "В протестите Борисов и Гешев са персонализирани, защото те ефективно упражняват власт. Правителството и прокуратурата са свръхактивни, постоянно правят нещо и доста хора са разстроени от това", продължи с анализа си Александров.

„Във времена на размествания и голяма политическа и обществена динамика обичайните правила са временно суспендирани. Това е характеристика на революциите”, посочи още Александров. И допълни: „Затова в такива моменти избуява разрушителното и психопатно поведение”. По думите му на протестите има две основни групи от хора - едната иска промяна, а другата - властта.

„Онова, което се направи в метрото, е терористичен акт”, заяви политологът Татяна Буруджиева по повод спирането на тока в столичното метро в понеделник.

„Задържани бяха разни хора, но сега са пуснати. Да кажат, че полицията можела да ги спре, но къде била тя, е просто наглост. Искам хората да знаят, че могат да живеят спокойно, независимо дали някой протестира или не. Ако утре вашите деца са в метрото в такъв момент? Не може тероризмът да се оправдава", коментира още политологът.

„Всичко си има някакви граници, дори и протестът. Може да изразяват недоволство, без да се застрашава животът на хората. Искам протестиращите да дадат отговор. Демонстрациите контролират и изискват от политиците, но не може да дават решения", категорична е Буруджиева.

„Със сигурност в случая с метрото вчера са минати някакви граници на приемливото обществено и законово поведение. Така или иначе в тази ситуация липсва обща конвенция за правилата, по които трябва да живеем, тъй като всичко е оспорено”, смята политологът Страхил Делийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай