Четвъртък,

Зарков пак подгони Нинова, какво предупреди БСП

От: Агенция Стандарт -
4089
Зарков пак подгони Нинова, какво предупреди БСП
A
A
A

Крум Зарков призова за спешно, извънредно заседание на конгреса, на което да бъде сменена лидерката Корнелия Нинова. Предложението той направи в остро критично изказване пред червения пленум, на който по-рано министрите на БСП се отчетоха за дейността си през шестте месеца на правителството в оставка.

"Социологическите проучвания показват, че БСП има резерв от гласове, но той не се крие в хартиената бюлетина, той се крие в промяната на ръководството на партията", заяви социалистът, цитиран от "Дир". По думите му тази промяна много бързо може да даде резултат.

"Ако не направим това сега веднага, свиквайки конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител, на още едни избори, това ще бъде катастрофа", прогнозира Зарков. "Няма никакъв фатализъм и драматизъм в това", категоричен беше той.

И предупреди: "Ние сме в предизборна ситуация. И ако сме Национален съвет на БСП, трябва да помислим какво правим, за да може БСП да се представи по-добре на тези избори предишните, а не по-зле, което е възможно, въпреки социалната политика". Зарков цитира думи на Франклин: "Който избира сигурността пред свободата, губи и двете".

И перифразира смисъла им през призмата на БСП.

"Който избира комфорта на сегашното си административно състояние или скорошното си назначение, пред бъдещето на партията, скоро ще загуби и двете", каза Зарков.

"Задачата ни трябва да бъде собствен дневен ред и да го поставим в центъра на дебата, а не просто да се прикачим на поредната конфигурация, прикачване, което не е сигурно", предупреди той.

"Трябва да издигнем знаме, а не да предложим патерица. Ние сме напълно свободни да го направим", обобщи Крум Зарков. И предупреди съпартийците: "В следващите години нас може да ни няма".

В изказването си Зарков разкритикува поведението на БСП, че не прави нищо след пресичането на тъй наречените й "червени линии".

"Вече не се говори за червени линии, те бяха обезличени. Но нека се запитаме - що е то червена линия, за която толкова се говори? Това е въпрос, с който компромис не може да се прави. Когато бъдат пресечени, би трбвало да има някакво действие от наша страна, защото иначе ставаме в обект на подгравки", обърна се към членовете на Националния съвет соцдепутатът.

"Вчера заговорихме за нова червена линия "Газпром". Но да си представим, че има такава, но ако утре ще има коалиционно правителство и нищо не да случи, защото очевидно ни е страх?", заключи Зарков.

"Наша червена линия и наше предложение към коалиционните партньори трябва да бъде цялостен преглед и въвеждане на прогресивно данъчно облагане", настоя той преди евентуалните преговори с ПП.

Зарков настоя БСП да поиска премахването на плоския данък.

"Защото хубаво Асен Василев каза "да го духат бедните" и е прав, че такава беше политиката напоследък, но тази политика не се променя с патерналистко даване на пари, пък било то и много, а с цялостен начин на разчертаване на това кой какво дава за този бюджет и след това как се разпределя. Крайно време е да се каже, че най-богатите в тази страна трябва да плащат повече", отсече Крум Зарков. "И че хубаво - ще махнем ДДС на хляба, но дивидентът все още е на 5%. Няма цивилизована страна в Европа с плосък данък, няма такава", категоричен беше социалистът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички