Зарков безмилостен. Разкри вината на БСП и проблема на Нинова

Закона социалистите за правосъдната реформа

Зарков безмилостен. Разкри вината на БСП и проблема на Нинова | StandartNews.com

Безмилостни оценки за БСП и лидерът й Корнелия Нинова даде служебният правосъден министър Крум Зарков в интервю за бТВ. Той посочи вината на соцпартията за провалената правосъдна реформа. И каза кой е истинският проблем на Нинова.

„Законопроектът за контрол над главния прокурор не беше въпрос на време, а на желание и на мнозинство“, каза Зарков пред Мария Цънцарова в отговор на въпрос защо се е забавил с внасянето на законопроекта.

„Дори да бях внесъл този законопроект по-рано, той щеше да има същата съдба. Ако имаха желание, следващия месец (януари) той щеше да бъде приет“, допълни Зарков.

По думите му съдебната реформа е важна, корупцията и липсата на правова държава са причина икономиката и хората да не могат да реализират целия си потенциал. А това се отразява на всички, с изключение на една много малка прослойка – на върха на властовата пирамида, която живее много добре.

„Внесох законопроекта в първия възможен момент. Този законопроект, за който се говори дълго време, беше изработен, след като получихме препоръки от различните международни институции. Този законопроект не е самоцел – освен за главния прокурор, той щеше да свали от страната ни 70 осъдителни решения от Страсбург“, уточни министърът на правосъдието.

Зарков призна, че неговата партия – БСП , е била пасивна относно въпроса за контрола върху главния прокурор в 48-ото Народно събрание.

На въпроса има ли лидерския проблем в БСП, Зарков отговори: „Г-жа Нинова като лидер няма нужда от вътрешна опозиция, резултатите са нейният проблем, не опозицията – резултатите. И резултатите не виждам как ще се подобрят, ако всеки път – избор след избор, а пък те зачестяват, се прави едно и също нещо.“.

Според него днешното заседание на Националния съвет на партията се е провалило, защото основни говорители на партията често говорят за „рутина“. И предупреди: „ако продължаваме рутинно да действаме, както досега, не ни чака нищо добро“.

Той изрази надежда левицата да има на предсрочните парламентарни избори на 2 април повече от 9%, колкото взе на последния вот.

„Лидерството е нарушено заради лошия изборен резултат. Не вярвам, ако не бъде решен този проблем, БСП да има добър резултат (…) Ролята на левицата ще зависи от резултата ѝ. Ролята ѝ не може да бъде на балансьор, тя е структуроопределяща. БСП ще е полезна, когато си върне водещата роля – или води коалиция или е основната опозиция. Другото е ерзац, който няма да ни помогне“, коментира Крум Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай