Заплетен казус: Радев няма да изтегли проектокабинета

Процедурата в парламента трябва да бъде завършена

Заплетен казус: Радев няма да изтегли проектокабинета | StandartNews.com

Обявеното от Слави Трифонов решение изобщо да не предлага кабинет на "Има такъв народ" в парламента отвори сложен юридически казус. Това се оказа прецедент в парламентарната ни практика и история, а според юристи започнатата процедура няма как да бъде върната отначало. 

Президентът Румен Радев няма да изтегля проектокабинета на ИТН, за който издаде указ и го внесе в Народното събрание, след като мандатът му бе връчен изпълнен от партията. Това пък стана ясно от съобщение на президентския прессекретариат. 

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза, заявиха от "Дондуков" 2 и така дадоха да се разбере, че утре гласуването на проектоправителството в пленарната зала трябва да се състои.

За да се премине от първи мандат към изпълнението на следващия, трябва да се завърши процедурата, коментира и депутатът от ИБГНИ Арман Бабикян, който напомни, че вносителят е не Слави Трифонов, а президентът.

Междувременно номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА той заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това. 

Председателят на парламента Ива Митева съобщи, че декларацията на Николов е била подадена до нея и до президента в 16.00 часа във вторник.

"За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента“, каза Митева.

Според нея оттеглянето на Пламен Николова като кандидат за премиер "отваря пътя“ на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат, а до гласуване в пленарната зала въобще няма да се стигне.

 „Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен, на практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме“, коментира още председателят на 46-ото НС.

Преподавателят по конституционно право и дългогодишен народен представител Екатерина Михайлова коментира пред lex.bg, че никой не може да бъде заставян насила да заема държавен пост. Тя заяви, че целият въпрос може да се реши с една декларация до НС от страна на кандидата за премиер Пламен Николов, че вече не желае държавния пост.

В крайна сметка стана хората на Слави Трифонов са избрали точно този вариант да се откажат от мандата за кабинет, с който се бяха нагърбили, пише "Марица"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай