Апел от Заков. Какво разкри за приземения самолет

По думите му пилотът е летял в зони, за които е трябвало да има летателен план и транспондери

Апел от Заков. Какво разкри за приземения самолет | StandartNews.com

Военният министър в оставка Драгомир Заков даде подробности пред медиите за прехванатия и приземен вчера от военновъздушните ни сили малък самолет. 

"Става дума за стандартна процедура, която е в рамките на НАТО. Нашето въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО – затова няма как да се лети в него, без да се спазват правилата.  Нашите изтребители са били вдигнати по сигнал от центъра на командването на НАТО. Това означава, че самолетът е правил действия, които центърът на НАТО е възприел като потенциален риск", обяви Заков.

След получения сигнал вдигането на изтребители е било задължително. "Пилотът е установил визуална връзка. Опитал е радиовръзка, но не е получил отговор. Самолетът е кацнал до село Бохот. Очевидно става дума за тренировъчен полет. Очевидно става дума за неспазване на правилата и трябва да се понесат последствията", подчерта министърът.

По думите му пилотът е летял в зони, за които е трябвало да има летателен план и транспондери.

"Трябва да се спазват правилата. Моят апел към всички авиоклубове в страната е да спазват правилата и да бъдат особено внимателни, на фона на настоящата международна обстановка. Не бива да се стига до подобни ситуации, в които да се налага да се  харчи ресурс на военновъздушните сили за подобни операции", подчерта Заков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай