Законът за търговските вериги мина без дебати

Законът за търговските вериги мина без дебати | StandartNews.com

Законът за защита на конкуренцията, известен още като Закон за търговските вериги, бе приет на първо четене в парламента. Депутатите подкрепиха внесения от БСП законопроект без никакви дебати.

Общо 95 народни представители гласуваха със "за", само 2-ма бяха "против", а 41 се въздържаха.

Законопроектът на БСП получи подкрепата още на ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". 19 души от ГЕРБ също гласуваха за приемането на закона, а също така и 3-ма от Реформаторския блок, съобщава БГНЕС.

Законът за веригите бе приет на две четения от предишното Народно събрание, но след това бе върнат за ново разглеждане с вето на президента Росен Плевнелиев. По-късно така и не бе приет заради предсрочното разпускане на парламента

Целта на законопроекта е да подкрепим производителите на български стоки, каза пред депутатите Корнелия Нинова, която представи поправките, внесени от БСП. С тях ще се гарантира спазването на конкуренцията и изравняването на условията между българските производители и търговските вериги в работата им на пазара. Има нелоялни практики, които достигат до злоупотреба, добави тя.

ЕС е установил т.нар. нелоялни практики и е издал "зелена книга", като е дадена възможност на всяка държава-членка да реши този въпрос сама, обясни още Нинова, която цитира и декларацията на производителите в България. В нея 10 асоциации молят законодателят да им помогне в тяхната работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай