Захариева: Съдебната реформа да тръгне от самата съдебна система

Захариева: Съдебната реформа да тръгне от самата съдебна система | StandartNews.com

София. Съдебната реформа трябва да тръгне от самата съдебна система, макар че зависи от комплексните усилия на всички институции. Това заяви началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш вицепремиер в двете служебни правителства Екатерина Захариева пред бТВ.

Думите й  идват ден след отчетът на държавния глава за първите три години на поста, в който президентът определи 2015 г. като година на реформире, както и приетата в сряда в Народното събрание Стратегия за съдебна реформа.

„Ако съдебната реформа е замазване на очите, хората няма да го приемат. Нека обаче да видим дали тази Стратегия няма да остане на хартия. Не виждам какво спира промяната – ако има неточности в системата за случайно разпределение на делата, да е била сменена – защо не е направено? Не е имало нужда от стратегия за това. В президентството сме създали система за деловодство, в която остават следи, който и да работи с нея и после никой не може да пипне повече. Дори не е скъпо", продължи Захариева.

Началникът на кабинета на президента оцени мандата му като труден. „През тези три години беше трудно на всички, няма как на държавния глава да му е лесно – политическа, икономическа, банкова криза, 400 дни протести, две служебни правителства, беше труден мандат", обясни тя.

„Не мога да си обясня защо има нападки срещу президента. Докарахме се дотам, че в рамките на година и половина нищо добро не беше свършено, стигнахме до замразяване на еврофондовете и международна изолация на правителството", припомни още Екатерина Захариева.

„Считам, че това е достоен добър президент, който успя да постигне съгласие по дългосрочните приоритети, а в последните три месеца има консенсус. Президентът е показал, че заема принципни позиции и приема предложения от всички партии", подчерта тя.

По думите на Екатерина Захариева коалицията зад втория кабинет „Борисов" се справя добре. „Аз съм щастлива, че през последните месеци има нов подход, преди това година и половина никакъв аргумент нямаше сила, най-важен беше политическият враг. Важно е да има разбирателство, защото предстоят тежки реформи в здравеопазването, пенсионната и административната система", подчерта още Захариева. Тя не коментира евентуална кандидатура на Росен Плевнелиев за втори мандат, като посочи, че е рано да се говори за президентски избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай