Заев: Възможно е решение с България до юни

Северна Македония чака резултатите от парламентарните избори у нас

Заев: Възможно е решение с България до юни | StandartNews.com

Възможно е да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев  в интервю за Канал 5, съобщи МИА.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения. Въпросът с историята може елегантно да бъде решен като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история. Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем", посочи Заев.

Той добави, че решение може да се намери до юни. "Чувствам, че може да направим това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина очаквам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави", каза премиерът на Северна Македония.

Според него, проблемът с България трябва да бъде решен двустранно. "Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа чрез двустранни преговори", изтъкна, Заев. Той добави, че преговорите със София ще продължат след изборите на 4 април в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай