Заев показа мускули. Взе да напада

Нарече позицията на България безпринципна, нарушавала международното право

Заев показа мускули. Взе да напада | StandartNews.com
  • Нарече позицията на България безпринципна, нарушавала международното право

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, който досега се опитваше да тушира нападките на сънародниците си полици и учени към България, неочаквано показа мускули и зае остра позиция срещу страната ни. Той направи това не къде да е, а в дискусия, организирана от американския мозъчен тръст Атлантически съвет на тема „Северна Македония на прага на Европа“. В нея участваха много експерти по съвременна Северна Македония и Западните Балкани, включително бившият генерален секретар на НАТО лорд Робъртсън, посланиците Робърт Гелбарт, Майкъл Карпентър, Джеймс О'Брайън от преходния екип на президента Джо Байдън и Деймиън Мърфи от комисията за външните работи на Сената на САЩ. Пред тях Заев отговори на въпроси по ключови теми, зададени като въпроси от присъстващите и публиката.  

По отношение на настоящата ситуация с македоно-българските отношения, Заев заяви, че "безпринципната позиция на България предотвратява възможността за първата междуправителствена конференция с ЕС, която трябва да е началото на преговорите", съобщи вестник „Нова Македония“, цитиран от Агенция "Фокус".

„Нашата позиция е, че приятелите не трябва да се блокират. Напротив, те трябва да си помагат. България трябва да разбере, че ние имаме суверенното право да определяме и да се чувстваме като македонци, които говорят македонски, и по този начин да се уважат всички европейски идентичности, които имаме в нашата страна. Считам, че сегашната им позиция е анахронична и противоречи на международното право. Ние като държава ще продължим да полагаме всички усилия за преодоляване на проблемите, като същевременно уважаваме себе си и другите. Нашата страна е мини Европа“, заяви Зоран Заев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай