Задължителното гласуване излиза от Изборния кодекс

Задължителното гласуване излиза от Изборния кодекс | StandartNews.com

ГЕРБ с рамо за референдума на Слави

Задължителното гласуване няма място в Изборния кодекс преди провеждането на национално допитване. Това коментираха пред "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ. Само преди дни премиерът Бойко Борисов заяви пред своите от партията, че задължителният вот не кореспондира с демокрацията и даде да се разбере, че лично той е против.

Вътрешнопартийна дискусия в ГЕРБ също подчертала липсата на аргументи задължителният вот да влезе в изборния закон. Не на последно място, юристи от управляващото мнозинство подчертали пред съпартийците си, че задължителното гласуване присъства като въпрос и в предложенията за референдум на Слави Трифонов.

За задължителното гласуване председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обяви в национален ефир, че има подписка от над 600 хил. човека, които са се подписали за провеждането на референдум. "Убеден съм, че провеждането на един референдум преди президентските избори ще може да разгледа тази възможност за задължително гласуване и да чуем избирателите. Ако се стигне до вариант референдумът да бъде проведен, а той според мен трябва да бъде проведен, тогава ще имаме по-добрата възможност да чуем гражданите какво желаят, а не политиците", каза още той.

Ключови гербери коментираха пред "Стандарт", че референдумът може да се проведе още преди президентските избори. Без да се ангажират с конкретна дата, депутати от ГЕРБ отбелязаха лаконично, че всенародното допитване може да се състои в края на юни или началото на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай