За имунитета на един кардараш

За имунитета на един кардараш | StandartNews.com

Илия Илиев е син на шефа на Мешерето, ще чете книги, ако влезе зад решетките

Лидерът на "Движение за равноправен обществен модел" /ДРОМ/ Илия Илиев се готви за близка среща с Темида, след като тази седмица главният прокурор внесе искане за сваляне на депутатския му имунитет. Ромският лидер ще бъде разследван за афера, огласена още преди пет години от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Той е заподозрян за източването на над 3 млн. лв. от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) в периода 2007-2009 г.

Илиев е отклонявал средства чрез фиктивни ремонти, възлагани на три фирми, които са били под негов контрол. Депутатът е разследван като помагач в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление. 41-годишният политик посрещна вестта с рядко срещан оптимизъм. "Ако съм виновен, ще си изтърпя наказанието, ако трябва, ще полежа. Няма нищо лошо в това. Ще прочета някоя друга книга. Обичам да чета", обясни той.

В случая с Илия Илиев неприятностите с правораздавателните органи вървят по семейна линия. Той произхожда от влиятелен кардарашки клан в Костинброд. Покойният му баща Янко е бил шеф на Мешерето, циганския съд, и един от най-богатите хора в софийското градче.

Преди години родителите му бяха изправени пред италианското правосъдие с обвинение в трафик на хора. Те държали банда от 200 деца на възраст между 7 и 15 години, които се занимавали с джебчийство и просия на Апенините. Според карабинерите годишната печалба на бандата е надхвърляла 10-12 млн. евро.

Самият Илиев стига далеч с грамотността - завършва публична администрация и право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Влиза в общинската власт през 2007 г., когато е избран за съветник в София с листата на ГЕРБ. Четири години по-късно се преориентира към ДПС и на последния вот бе избран за депутат от Ямбол.

На политическата сцена той ще се запомни с две неща. Първото е като щатен защитник на ромите от крайнонационалистически нападки и укротяването на страстите при масови побои като тези в Гърмен и Орландовци. Когато стане въпрос за представяне на циганската гледна точка, той е един от дежурните събеседници на телевизията.
"Категорично сме против специална политика към ромите. Ние считаме, че политиката, законите, социалните дейности и здравеопазването трябва да бъдат едни за всички. Не смятаме, че трябва да има привилегии за една малцинствена група. Категорично сме против всякакви привилегии на ромите и малцинствените групи", категоричен е председателят на ДРОМ. Илиев смята, че парите от Европейския съюз за интеграция на малцинствата не трябва да се дават на ромските фондации, а трябва да бъдат внесени в държавния бюджет. Според него евросубсидиите трябва да бъдат инвестирани в селскостопански предприятия.

Другото амплоа на Илия Илиев е осигуряването на бюлетини. Въпреки подозренията в най-разнообразни престъпни дейности, от интервютата личи, че Илиев е високодуховен човек, надмогнал пошлата страст към притежание. "Има един принцип в природата, според който ако аз имам вертолет, а ти нямаш, аз само си мисля, че съм нещо повече. В края на земния път на всеки човек душата му се изравнява с другите, така че всички си отиваме с едно изравнено духовно състояние. Не материалното е важно, а вътрешното духовно равновесие", обяснява разследваният депутат. Според него Бог е във всеки един човек. "Всеки носи Божията сила, без значение какъв е в материален план. Материалното е една заблуда", категоричен е той.

Руси Илиев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай