Четвъртък,

За първи път от 144 години! Стачка в министерство

От: СТАНДАРТ -
757
За първи път от 144 години! Стачка в министерство
A
A
A

От днес служителите на външно министерство започват ефективна стачка. Това са първите протестни действия в институцията в близо 144-годишната история на българската дипломация, предаде Нова тв.

Работещите в министерството настояват за достойно заплащане на труда и индексиране на командировъчните, както и да спре практиката да се намалява основната им заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

Синдикатите настояват за 100% ръст на най-ниските заплати във ведомството, които в момента са между 800 и 1000 лева. Вчера ресорният министър Николай Милков поиска 30 процента увеличение на възнагражденията. По изчисления на синдикатите 8,5 млн. лв. са нужните средства от държавата за 30% увеличение, а за двойно увеличение сумата е между 20 и 30 млн.

Стачните действия в МВнР започнаха още в сряда, когато около 200 служители на ведомството се събраха в двора и символично хвърляха във въздуха жълти стотинки като знак, че настояват за достойно заплащане. Сега протестът е на работните им места, който се изразява във временно спиране на дейността.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com