Йовчев: Правим необходимото за нормалната работа на НС

Йовчев: Правим необходимото за нормалната работа на НС  | StandartNews.com

София. „Правим всичко необходимо - да се осигури нормалната работа на парламента". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред медии в парламента.

„Създадена е съответната организация за охрана на района около парламента, има щат, който действа в момента", добави Йовчев.

По повод насроченото заседание на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс, министърът обясни, че не бива парламентът да работи точно в този момент, когато има пик на протестиращите в столицата.

„Единствената ни стратегия е да охраняваме гражданите и да опазваме обществения ред. Няма да има друга стратегия", каза той.

Не е закононарушение мотивирането на хора за участие в протестите, каза министърът. „Ако се счита, че в момента нашите закони не успяват в достатъчна степен да регулират обществените отношения, то те трябва да бъдат променени. Ако в МВР постъпи сигнал, че някой се опитва да мотивира хора, които участват на протестите, това не е закононарушение. МВР няма основание да работи по такива сигнали", отбеляза той.

Определени групи от протестиращи са отговорни за ескалиралото напрежение миналата вечер пред парламента. Те са били сред хората, за да правят провокации, обясни Йовчев. „МВР не може да поеме отговорност за това, че има протестиращи хора на улицата, къде са разположени тези хора и какво правят", категоричен бе той.

Министърът на вътрешните работи уточни, че решението да бъдат изведени депутатите миналата вечер, се взема от хора, които ръководят охранителните мероприятия на място.

„Ще прегледаме внимателно записите – това се прави в момента и в зависимост от резултатите от този преглед, ще назначим допълнителни проверки, където е необходимо", каза той и уточни, че трима полицаи са пострадали на протестите между 23 и 24 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай