Йовчев: Няма пряка терористична заплаха за България

Има риск 10 000 бежанци да дойдат в България до края на годината, обяви вицепремиерът

Йовчев: Няма пряка терористична заплаха за България | StandartNews.com

София. "Няма пряка терористична заплаха на територията на България", обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНТ във връзка със ситуацията в Сирия.

"Участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да го обсъждаме", категоричен е Йовчев. Неговата оценка е, че е голяма вероятността да има военна интервенция в Сирия. „Министърът на отбраната Ангел Найденов беше достатъчно категоричен относно позицията на страната ни за участие в такава военна операция. Първо това не е искано от нас до момента и второ – ние нямаме способността да участваме пряко в една такава операция", посочи вътрешният министър.

За бежанската вълна, която може да залее България, Йовчев коментира, че "това е един от рисковете, защото имаме промяна в ситуацията". По думите му е възможно "да навлязат в страната ни голямо количество хора, които не се знае какви са". В момента се подготвя национална стратегия за справяне с тероризма, стана ясно от изказването на силовия вицепремиер.

Над 1400 са бежанците към момента в България, като по-голямата част от тях са сирийци. През последното денонощие границата ни са преминали 65 бежанци, от които 47 са от Сирия.

Според данните на МВР пикът на нелегално преминаващи у нас е бил преди два дни, когато в страната ни са влезли 106 бежанци. „Към момента е изчерпан капацитетът на бежанските центрове в България", заяви вътрешният министър. Той посочи три основни действия на правителството, които трябва да бъдат насочени към засилване на наблюдението на държавната граница, осигуряване на настаняването на тези бежанци, както и търсене на помощ по линия на Европейския съюз. „В момента търсим спешно места, където можем да настаним тези бежанци, прави се оценка на сградите, които могат да бъда използвани като бежански центрове. Този проблем трябва да бъде решен до дни", каза Йовчев.

Ако се развие още кризата в Сирия страната ни може да очаква от 6 до 10 хиляди бежанци до края на годината. „Това надхвърля нашия потенциал. Това е организация, която трудно бихме могли сами да направим", подчерта вицепремиерът.

На въпрос дали Турция насърчава преминаването на бежанците в България, Цветлин Йовчев отговори: "Не мога да кажа,че Турция насърчава бежанците, но там има проблем. Може и да нямат възможност да спрат бежанците. Граничният контрол е добър. Ние задържаме тези хора,които преминават, но после трябва да ги настаним", каза Йовчев.

Министърът подчерта, че може да се очакват рискови заплахи, произтичащи от кризата в Близкия Изток, а също така и, че вероятно бежанците от Сирия ще остават на нашата територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай