Четвъртък,

Йотова: Цинизъм е да няма тържества на Шипка

От: Стандарт -
Йотова: Цинизъм е да няма тържества на Шипка
A
A
A

За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Отварят ресторантите, не че не трябваше да го направят много по-рано, а не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация. Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя отправи критика и по повод ваксинационния план у нас.

Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това, след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми, категорична е Йотова.

Според нея другият голям проблем е начинът, по който хората са били информирани за  ваксинине.

За мен не е достатъчно да видим две голи ръце - било то на минситъра или на директори на болници. Поне 3 предписания има от световни здравни организации, за да може хората да бъдат убедени. Когато човек не е информиран и има съмнения, той се страхува, категорична е Йотова.

Има един неприятен факт - страни, които са по-малки от нас, са получили повече ваксини, каза тя. Заяви, че ще се ваксинира, но когато му дойде времето.

Каквото и да се случи на тези избори, много важна фигура ще бъде здравният министър, убедена е Йотова.

Не съм видяла през всичките тези години БСП да не ни подкрепя, заяви вицепрезидентът.

Аз не съм от вчера в политиката. Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение, категорична е Йотова.

През всички тези 4 години ние сме открити към хората. В нито един момента, в това, което обещавахме на хората, не сме се променили, допълни тя.

Президентската институция е това, което създава стабилност. За разговори, за консултации. В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек, смята Йотова.

Всеки ни казваше - иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак, категорична е Йотова.

Според нея, има два много важни въпроса пред страната ни - как България ще отговори на климатичните промени и как ще се преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички