Йотова с важно послание! Към кого да покажем отрицание и съпротива

Според нея величието на Шипченската епопея показва и това, че е дело българско и народно

Йотова с важно послание! Към кого да покажем отрицание и съпротива | StandartNews.com

Водени може би от политически недоимък, днес откъсваме парче по парче от миналото, за да строим "сглобката" на политически угодна и не българска история. Време е да се замислим за онова, което самите ние правим, защото сме напът днес за срам да пишем нова Епопея, да направим Вазов герой в тази нова "Епопея на обречените", нямаме право на това. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на площад “Възраждане” в Габрово по време на тържествената заря-проверка, част от Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Йотова подчерта, че всички трябва да се запитаме дали в момента ние строим българската бъдност, дали наистина носим авторитета и уважението към онези, които са дали живота си, за да я има България. И дали в последните години не сме попаднали в плен да се опитваме да пренаписваме собствената си история, "да се опитваме да се гаврим с паметта на героите".

Вицепрезидентът напомни, че Шипченските боеве са онзи преломен момент във войната, от който "с чутовна храброст и героизъм руски воини и български опълченци, водени от най-родолюбиви чувства и мечтата да видят свободна България, дават живота си, за да отстоят върха". Според нея величието на Шипченската епопея показва и още нещо - това, че Руско-турската освободителна война не е само война между две империи, а е дело българско и народно. "Тук българското опълчение получава своето бойно кръщение и слага началото на редовната българска войска. Шипченската епопея е символ на нещо изключително важно за нас като народ, тя показва, че има един народ, който е осъзнал себе си, който е извоювал своята църква, своята духовна независимост, своето право на вяра, който е палил бунтове и е дръзнал да мисли за бъдещето си", каза още Илияна Йотова. 

Вицепрезидентът отбеляза, че дванайсетте оди във Вазовата "Епопея на забравените", завършващи с одата за Шипка, носят един много по-дълбок смисъл, защото там поетът казва, че “тяхната слава ще се носи от урва на урва и от век на век”. Според нея това не е носталгия, а пророчество. Благодарение на паметта на онези, които освободиха България, днес българският народ създава държава, която може да се нареди в семейството на най-цивилизованите държави, посочи Йотова. Тя подчерта, че днес, когато непрекъснато се сблъскваме с отчуждение и с разделение помежду ни, трябва отново да прочетем тези оди, защото Вазов е не само велик поет, а и велик българин и никой не ни дава право да го отричаме, а напротив - трябва да предаваме неговата памет на поколенията. Тя призова всички да си спомним, че ни е съхранил стремежът към свобода и независимост. "Велик народ сме, с велика история. Тази история трябва да познаваме, а онези, които се опитват да я оскверняват, трябва да срещнат нашето отрицание и нашата съпротива", каза вицепрезидентът.

Програмата тази вечер продължава с концерт на група “Епизод” на централния площад в Габрово.

Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои утре при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. В нея ще участва държавният глава Румен Радев. 

По-късно през деня ще бъде открита изложбата „Свобода без граници“, в пространството до Паметника на свободата, и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира представяне на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Събитията, посветени на годишнината от Шипченската епопея, ще продължат до 25 август. Националното честване е под патронажа на президента на България и се организира от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Българската телеграфна агенция е медиен партньор на Националното честване “Шипченска епопея”. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай