Йотова с горещ съвет към Нинова. Да подава ли оставка

Една такава ситуация достойнството изисква да се подаде оставка

Йотова с горещ съвет към Нинова. Да подава ли оставка | StandartNews.com

Форматът на декларация "Украйна в НАТО" трябва да е първо в рамките на целия ЕС, а след това и на самия Атлантически съюз. Това заяви пред журналисти в Свиленград вицепрезидентът Илияна Йотова. В момента не мога да преценя формата на самата декларация. За мен силното решение е след много внимателен анализ и преговори да се изработи общ за Европа текст, тогава документът би бил по-силен, коментира Йотова.

Тя и министърът на отбраната Димитър Стоянов бяха в Свиленград за тържественото честване на 110-годишнината от Освобождението на града и началото на Балканската война. 

Не е сериозно такива решения да се взимат "на крак", коментира вицепрезидентът. По думите й това е декларация за ускорено приемане на Украйна в Алианса - "сега и веднага", и никой, включително и българският президент, не поставя под съмнение темата за членството на Украйна в НАТО.

Йотова отбеляза и че до момента и ръководството на НАТО, и Йенс Столтенберг, не са коментирали тази декларация. Вицепрезидентът смята, че освен това първо трябва да се конструира новият парламент за да бъде по-пълен дебатът.

По темата за БСП и представянето на политическата сила на парламентарния вот Йотова коментира, че във всяка една такава ситуация достойнството изисква да се подаде оставка. В личен план за мен това е задължително. Не съм изненадана от липсата на оставка, но голямата ми тревога е, че БСП падна на девет процента и пето място, отбеляза Илияна Йотова. 

Декларацията е на държавни глави и не е необходимо текстът й да се съгласува с министъра на отбраната, каза  министър Димитър Стоянов. С политически декларации нито се приема, нито се отхвърля кандидатурата на която и да е страна за член на НАТО. Това се случва на среща на върха на съюза с единодушието на всички 30 страни членки, посочи Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай