Събота,

Йотова: Превърнаха парламента в крепост

От: СТАНДАРТ -
158
Йотова: Превърнаха парламента в крепост
A
A
A

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо.” Така вицепремиерът Илияна Йотова коментира скандала между майките от „Системата ни убива“ и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Според Йотова оставането на Караянчева на поста й е удобно за опозицията, но обидно към институцията.

На „Дондуков” 2 няма приемен ден, защото всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с мен, каза вицепрезидентът.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

Илияна Йотова коментира и вдигнатия юмрук на президента, който предизвика лавина от гневни реакции срещу Румен Радев. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Вицепрезидентът съобщи, че разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, са в отпуск.

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, коментира Илияна Йотова антиправителствените протести. Тя не отговори категорично дали Румен Радев ще прави партия. Ако искаше това, вече щеше да го е направил, каза вицепрезидентът и допълни: Мисля, че за мащабите си България има твърде много партии.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. (…) В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова.

Вицепрезидентът коментира и снимка от сватбата на сина си, на която на маса седят бизнесменът и председателят на БСП-Пловдив Георги Гергов, депутатът от левицата Весела Лечева и президентът Румен Радев със съпругата му Десислава. „Това са мои гости, в един момент всеки иска да се снима с президента. Не съм страна в нито една част на партията. Това са хора, с които съм работила, не се срамувам от биографията си“, каза Йотова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички