Сряда,

Йотова: Науката спасява света от Covid-19

От: Мартина Суботинова -
Йотова: Науката спасява света от Covid-19
A
A
A

„Пандемията от COVID-19 за пореден път ни показа, че науката  спасява света, затова инвестицията в нея не търпи колебание. Политическата риторика изобилства от модерни теми като екология, Зелена сделка, опознаване на Космоса, развитие на човешкия потенциал и на цифровите технологии за посрещане на бъдещите предизвикателства. В същото време повече от скромни са и националните, и европейските средства за наука. За съжаление, икономиите в научната сфера са икономии и от човешко здраве“. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на онлайн церемонията по награждаването на победителките в програмата „За жените в науката“, чийто официален гост беше за четвърта поредна година, научихме от пресцентъра на президентството.

Стипендиантската програма „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за ЮНЕСКО – България и L'Oréal България. Инициативата отбелязва тази година 10-ия си юбилей в България. За този период 27 жени учени са наградени в програмата.

„Амбиция, знания, новаторство, постоянство, смелост, вдъхновение – това са шестте думи, които най-точно определят жените учени в България. Те са тихите герои, които са далеч от светлините на прожекторите, но от тяхната дейност зависи бъдещето на всички“, изтъкна Илияна Йотова.

„Все още робуваме на стереотипите, че науката е територия, запазена за мъжете“, заяви вицепрезидентът и посочи, че едва 29% от изследователите в световен мащаб са жени, а революционните им открития не се радват на необходимото признание. България бележи успех и е на второ място в Европейския съюз по дял на жени в науката.

Вицепрезидентът благодари на всички, които подкрепят програмата „За жените в науката“. „Ако подадем ръка на младите жени и им осигурим подходящо образование с усет към търсене и откривателство, специални научни програми, по-лесен достъп до финансиране, повече възможности за кариерно израстване, резултатите ще бъдат полезни за цялото ни общество“, изтъкна Илияна Йотова и посочи необходимостта от по-тясно взаимодействие между бизнеса и образованието. Вицепрезидентът заяви, че е задача на държавата да осигури на жените учени подходяща среда за работа и стимули за израстване, за да останат и да творят наука в България.

Тазгодишните победителки в „За жените в науката“ са: д-р Искра Колева, чийто проект е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда; Любов Маринкова с проект за изучаване на зараждането и еволюцията на звездите; д-р Радослава Бекова, чийто проект е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни – пластмасата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички